Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 12 Απριλίου 2024

Μεσανατολικό: Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία κάνουν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση»

Μεσανατολικό: Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία κάνουν έκκληση για «αυτοσυγκράτηση»

Το Ισραήλ προετοιμάζεται να «καλύψει όλες τις ανάγκες ασφαλείας του»

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, μία από τις δύο μόνο δυτικές αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις προς την Τεχεράνη, παρέτειναν την αναστολή των πτήσεών της προς την ιρανική πρωτεύουσα και η Ρωσία εξέδωσε προειδοποίηση για τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για την αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο κτίριο της πρεσβείας του στη Δαμασκό από την οποία σκοτώθηκε ένας κορυφαίος Ιρανό στρατηγός και άλλοι έξι Ιρανούς στρατιωτικοί.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά κάνει προετοιμασίες ασφαλείας και αλλού.

«Όποιος μας πειράξει, θα τον πειράξουμε κι εμείς. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Ιράν έχει διαμηνύσει στην Ουάσινγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με τρόπο που θα στοχεύει στην αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης και ότι δεν θα ενεργήσει βιαστικά, δήλωσαν ιρανικές πηγές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, ανέφερε το γραφείο του Γκαλάντ.

Αντιδρούν Βερολίνο, Μόσχα και Λονδίνο

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Aνναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τον Ιρανό ομόλογό της Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν να ζητήσει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενημέρωσε τους πολίτες ότι δεν πρέπει να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή, ιδίως στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για όλους να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην οδηγηθούμε σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Πέμπτη ότι κατέστησε σαφές στον Αμιραμπντολαχιάν ότι το Ιράν δεν πρέπει να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Ανησυχώ βαθιά για το ενδεχόμενο να υπάρξει λάθος υπολογισμός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία», δήλωσε ο Κάμερον στο X.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube