Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 14 Απριλίου 2024

Μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Χτυπήθηκε αεροπορική βάση – Το Ισραήλ ετοιμάζει απάντηση

Μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Χτυπήθηκε αεροπορική βάση – Το Ισραήλ ετοιμάζει απάντηση

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν

Σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την επίθεση κατά του Ισραήλ που ξεκίνησε το Ιράν αργά το βράδυ του Σαββάτου, ως απάντηση στην επιδρομή στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό, που προκάλεσε το θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης.

Η επίθεση, με το όνομα «Αληθινή υπόσχεση» πραγματοποιήθηκε σε τρία «κύματα»: Με drones, με βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πυραύλους κρουζ. Επίσης, οι ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ έγιναν συνολικά από 4 σημεία: Εκτός από το Ιράν, και από θέσεις στον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τον συναγερμό, κάτι που σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν μέσα ή κοντά σε καταφύγια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ηγεσίας του ισραηλινού στρατού, η αεροπορική βάση Ραμόν, στην έρημο Νεγκέβ, δέχτηκε πυραυλικά πλήγματα, τα οποία προκάλεσαν μικρές ζημιές.

Η ιρανική πλευρά παρουσιάζει βίντεο που δείχνει πυραύλους να πλήττουν τη βάση και ανακοινώνει ότι το πλήγμα έγινε από επτά πυραύλους που δεν αναχαιτίστηκαν. Μάλιστα μιλάει για σοβαρές ζημιές στη βάση από την οποία ξεκίνησαν τα F-35 που βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δηλώνει ότι ετοιμάζει απάντηση, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμετάσχουν σε επίθεση κατά του Ιράν.

Τέλος σημειώνεται ότι στην αναχαίτιση των πυραύλων και των drones, εκτός από το ισραήλ, συμμετείχαν και αεροπορικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιορδανία. Τα αεροσκάφη της Βρετανίας πιθανότατα απογειώθηκαν από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube