Τον Ιανουάριο, η ρωσική ερευνητική εφημερίδα The Insider ανέφερε ότι η Τατιάνα Ζντανόκα εργαζόταν επί χρόνια για λογαριασμό της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της διαδόχου της KGB.

Ωστόσο η ίδια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας στους ευρωβουλευτές τον Φεβρουάριο ότι ήταν απλώς μια «πράκτορας για την ειρήνη».

Η μυστική υπηρεσία της Λετονίας έχει κινήσει ποινική διαδικασία εναντίον της, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη δική του διοικητική έρευνα για την ευρωβουλευτή και η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε την Τετάρτη μια σειρά κυρώσεων κατά της Ζντανόκα , αφού διαπίστωσε ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας των ευρωβουλευτών.

Η Ζντανόκα – η οποία είναι ευρωβουλευτής από το 2004, και μετείχε στην ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2022 – παραβίασε τμήματα του κώδικα που αφορούν τη δήλωση ιδιωτικών συμφερόντων και τη λήψη δώρων, δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις θα συνίστανται σε πενθήμερο πρόστιμο της ημερήσιας αποζημίωσής της, που ανέρχεται σε 1.750 ευρώ, ενώ θα της απαγορευτεί επίσης να ασκεί ορισμένους ρόλους εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος της θητείας της τον Ιούλιο, μετά το οποίο δεν αναμένεται να είναι πλέον ευρωβουλευτής.

Σημειώνεται ότι η Ζντανόκα δεν άσκησε έφεση.

Από τότε που προέκυψαν οι κατηγορίες κατά της Ζντανόκα , το Κοινοβούλιο έχει συγκλονιστεί από ένα άλλο σκάνδαλο ρωσικής επιρροής που αφορά ένα τσεχικό μέσο ενημέρωσης με την ονομασία «Φωνή της Ευρώπης», το οποίο σύμφωνα με τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες πλήρωνε ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την προώθηση της ρωσικής προπαγάνδας.