Ανδρέας Πιμπίσιης

Μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου υπάρχει αλληλοκατανόηση ως προς την έκταση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η παρεμπόδιση σκαφών να πλέουν προς τις κυπριακές ακτές όσο και για την εξάρθρωση κυκλωμάτων. Τόσο η Λευκωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουν να δουν δείγματα γραφής από λιβανικής πλευράς, διαμηνύοντας προς τη Βηρυτό πως εάν υπάρξει συνεργασία τότε θα υπάρξει και η ανάλογη βοήθεια από ευρωπαϊκής πλευράς.

Για το Λίβανο, η παρουσία δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη γειτονική Συρία ισοδυναμεί στο ήμισυ του πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια, και κάθε δυνατή βοήθεια, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μεγάλη σημασία. Από την άλλη για την Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών από τον Λίβανο, με τη Λευκωσία να ξεκαθαρίζει κατά τις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Βηρυτό, πως εάν δεν ληφθούν μέτρα αποτροπής τότε δεν μπορούν να περιμένουν περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ.

Διπλωματικοί κύκλοι, προβαίνοντας σε μια γενική ανασκόπηση των χθεσινών συνομιλιών των ηγεσιών Κύπρου και Λιβάνου, σημείωσαν πως από λιβανικής πλευράς γίνεται αντιληπτό πως: α) μόνο η Κύπρος είναι σε θέση να τους βοηθήσει προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού, β) Εάν βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών τότε η Κύπρος μπορεί τους βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ΕΕ, γ) Η ΕΕ χωρίς ουσιαστική πίεση δεν θα δώσει κάτι περισσότερο προς τον Λίβανο, και δ) Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα η Κύπρος δεν θα κινηθεί προς τις Βρυξέλλες για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια για το Λίβανο.

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις συνομιλίες του στη Βηρυτό έγιναν σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία είχε συναντηθεί την Κυριακή στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός θα είναι το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Απριλίου στη διάρκεια του οποίου ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και το μεταναστευτικό οπόταν εκεί θα αξιολογηθεί και η συμπεριφορά του Λιβάνου.

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως η ηγεσία του Λιβάνου αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ανέλαβε τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία 24ωρα δεν καταγράφηκε κάποια παράνομη μεταφορά μεταναστών, κάτι που κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να έχει να κάνει και με το χθεσινό ταξίδι του ΠτΔ στο Λίβανο.

Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε παράλληλα ότι συμφωνήθηκε όπως υπάρξει «εκατέρωθεν στοχοπροσήλωση στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών, καθώς και όπως υπάρχει συντονισμός ανάμεσα σε Κύπρο – Λίβανο – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σε ανάληψη δράσεων μεταξύ Λιβάνου και ΕΕ». Σύμφωνα με τον Κ. Λετυμπιώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε τη συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Λίβανο για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναζίμπ Μικάτι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου σημειώθηκε ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι κοινό και κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του, μέσα από συντονισμένες δράσεις». Είπε ακόμα ότι διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εν εξελίξει συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των προθέσεων της ΕΕ, εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκατέρωθεν δράσεις για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών προς την Κύπρο.

Κ. Ιωάννου: Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει

Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Κύπρο να διαχειριστεί τον αριθμό ρεκόρ των Σύρων μεταναστών που φτάνουν στο νησί από τον Λίβανο, δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Πρόκειται για κραυγή βοήθειας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, μιλώντας για «πολύ απότομη» αύξηση των συγκεκριμένων ροών. «Είμαστε σε κατάσταση κρίσης, φτάνοντας στα όριά μας», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, η κυπριακή κυβέρνηση «πιστεύει σθεναρά πως ο Λίβανος θα πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ», καθώς η χώρα φιλοξενεί «2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ένα πακέτο βοήθειας παρόμοιο με εκείνο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου τον περασμένο μήνα, ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επιπλέον πως 13 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Συρία θα πρέπει να «επαναξιολογηθεί» η χώρα, και να αναζητηθούν ασφαλείς ζώνες επί του εδάφους της, καθώς και νομικές οδοί εγκατάστασης πολιτών σε αυτές.

Φιλελεύθερος