REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 15 Απριλίου 2024

Ισραηλινά ΜΜΕ: Τα τρία σενάρια αντίδρασης του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις του Ιράν

Ισραηλινά ΜΜΕ: Τα τρία σενάρια αντίδρασης του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις του Ιράν

Σταθμίζουν την κατάσταση στο Τελ Αβίβ

Στην αντίδραση του Ισραήλ εστιάζεται η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, μετά την αναχαίτιση της μεγάλης ιρανικής επίθεσης με drones και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης συνεχώς αυξάνεται και η ανησυχία για ένα «ντόμινο» δυσάρεστων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή παραμένει, όσο ποτέ άλλοτε, επίκαιρος.

Το Ισραήλ αναχαίτισε τη μεγάλη ιρανική επίθεση, με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας. Πώς όμως θα αντιδράσει το Ισραήλ μετά τη πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε στο έδαφός του είναι το ερώτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.

Προς το παρόν, το ενδεχόμενο μιας δυναμικής απάντησης του Τελ Αβίβ απομακρύνεται, όπως διαφαίνεται μετά τη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον τρόπο και το χρόνο που θα δοθεί η απάντηση δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

Όπως ανακοίνωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι,  εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε το ίδιο βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, επικαλούμενος Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι «το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν», ενώ, στο ίδιο μέσο, Ισραηλινός αξιωματούχος, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από επίσημες πηγές, ενώ τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

  • Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
  • Το τρίτο σενάριο είναι η τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Στη χθεσινή επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν.

Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, υπογραμμίζει ο Κίρμπι, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ενέργεια από το συμβούλιο. «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο «την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ».

«Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση.

Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες» επισήμαναν.

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης έστειλαν και οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις, με τον  ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να συγκαλεί για την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube