Με δύο αποφάσεις του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα επικύρωσε έναν υφιστάμενο νόμο που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες και με τον τρόπο αυτό άνοιξε τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των έξι εβδομάδων, όπως αναφέρει το Reuters.

«Αρνούμαστε να επέμβουμε στο προνόμιο να τροποποιούν το σύνταγμά τους, το οποίο ο λαός έχει επιφυλάξει στον εαυτό του» ανέφερε το δικαστήριο
Τι ισχύει στη Φλόριντα

Ο ΝτεΣάντις τον Απρίλιο του 2023 υπέγραψε μια ακόμη αυστηρότερη απαγόρευση που είχε ψηφιστεί από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτειακό νομοθετικό σώμα και η οποία αρχίζει από τις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το εν λόγω μέτρο περιελάμβανε τη γλώσσα «ενεργοποίησης» που θέσπισε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση ένα μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας επιβεβαίωσε την προηγούμενη απαγόρευση των 15 μηνών. Στις έξι εβδομάδες, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυες.

Μια ομάδα παρόχων αμβλώσεων στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών της Planned Parenthood, είχε καταθέσει αγωγή το 2022 αμφισβητώντας την απαγόρευση των 15 εβδομάδων, λέγοντας ότι το μέτρο παραβιάζει το σύνταγμα της πολιτείας.

Στις 5 Νοεμβρίου διπλές κάλπες στη Φλόριντα

Η Λώρα Γκουντχιου, εκτελεστική διευθύντρια της Florida Alliance of Planned Parenthood Affiliates, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η οργάνωσή της έχει δει τον αρνητικό αντίκτυπο των απαγορεύσεων των αμβλώσεων στους ασθενείς στη Φλόριντα. «Η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για τους ψηφοφόρους της Φλόριντα να σταματήσουν αυτές τις γελοίες απαγορεύσεις των αμβλώσεων μια για πάντα», δήλωσε η ίδια.

Το ζήτημα της άμβλωσης στις ΗΠΑ δεν τίθεται με τους όρους που αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη. Είναι μια συζήτηση η οποία παράγει πάθη και οι πολιτικοί της χώρας τάσσονται ως «Ρεπουμπλικάνοι εναντίον της άμβλωσης» και «Δημοκρατικοί υπέρ». Όμως δρουν σε μια παγκόσμια σκακιέρα, η οποία με την άνοδο της ακροδεξιάς έχει θέσει τα δικαιώματα των γυναικών επ’ αμφιβώλω και με την πλειοψηφία των Ανωτάτων Δικαστών 6-3 υπέρ των συντηρητικών. Την ώρα που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για εγκυμοσύνη από βιασμό ή αιμομιξία σε όλες τις πολιτείες.

in.gr