REAL TIME |

Weather Icon

Η Mossad αναλαμβάνει δράση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την αποχώρηση των Ρώσων ειρηνευτών!

Η Mossad αναλαμβάνει δράση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την αποχώρηση των Ρώσων ειρηνευτών!

Στρατηγική κίνηση της Μοσάντ: Χρήση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως βάσης για την κατασκοπεία του Ιράν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Στον κόσμο των επιχειρήσεων πληροφοριών, η στρατηγική τοποθέτηση είναι πρωταρχικής σημασίας. Η πρόσφατη εθνοκάθαρση ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ όχι μόνο τράβηξε την προσοχή λόγω της γεωπολιτικής και καταστροφικής ανθρωπιστικής σημασίας της, αλλά πυροδότησε επίσης συζητήσεις σχετικά με πιθανές μυστικές δραστηριότητες στην περιοχή, ειδικά μετά το τελευταίο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων που απέτυχαν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των Αρμενίων στη σημερινή δημοκρατία. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, εικάζεται ότι θα κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023, για να δημιουργήσει βάση για την κατασκοπεία του Ιράν, του πρωταρχικού εχθρού του στη Μέση Ανατολή.


Η πρόσφατη σύγκρουση το 2020, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν ανακτά σημαντικά τμήματα εδάφους με ισραηλινά και τουρκικά όπλα που αλλάζουν το παιχνίδι, έχει αναδιαμορφώσει τη δυναμική στον Νότιο Καύκασο. Ωστόσο, ο απόηχος της σύγκρουσης άφησε την περιοχή ευάλωτη και κατακερματισμένη, με τη μείωση της ρωσικής επιρροής, η οποία δημιούργησε ένα κενό ασφαλείας που αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για ελιγμούς εξωτερικών παραγόντων. Το ενδιαφέρον της Μοσάντ για την περιοχή δεν είναι απλώς κερδοσκοπικό, αλλά έχει τις ρίζες της στις στρατηγικές της επιταγές. Το Ιράν, μια περιφερειακή δύναμη και ο κύριος αντίπαλος του Ισραήλ, υπήρξε επί δεκαετίες το επίκεντρο των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών της Μοσάντ. Με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ μέσω πολιτοφυλακών αντιπροσώπων, η ανάγκη της Μοσάντ για αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις ιρανικές δραστηριότητες έχει ενταθεί.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσφέρει στη Μοσάντ πολλά πλεονεκτήματα ως πιθανή βάση για κατασκοπεία στο Ιράν:

1. Εγγύτητα με το Ιράν: Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μοιράζεται σύνορα με το Ιράν, παρέχοντας στη Μοσάντ ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την παρακολούθηση των κινήσεων του Ιράν, ειδικά κατά μήκος των βορειοδυτικών συνόρων της. Αυτή η εγγύτητα μειώνει σημαντικά το κόστος επιτήρησης και αναγνώρισης για τη Μοσάντ σε σύγκριση με επιχειρήσεις που διεξάγονται από απομακρυσμένες τοποθεσίες.

2. Γεωπολιτική αναταραχή: Η αστάθεια και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο μέτωπο του νότιου Καυκάσου και της Ουκρανίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μυστικές επιχειρήσεις εν μέσω του χάους της ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση και της απουσίας αξιόλογου άμαχου πληθυσμού.

3. Διαθεσιμότητα στρατιωτικής και πολιτικής υποδομής: Η Μοσάντ θα μπορούσε να εδραιώσει κρυφά την παρουσία της, αξιοποιώντας την υπάρχουσα πολιτική και ιδιαίτερα στρατιωτική υποδομή που άφησε πίσω του ο διαλυμένος αμυντικός στρατός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή να χρησιμοποιήσει νεοδημιουργούμενες όπως το στρατηγικό αεροδρόμιο Φιζούλι, που θα επέτρεπε όχι μόνο να εδραιωθεί στην ορεινή περιοχή χωρίς να γίνει αντιληπτός από την ιρανική επιτήρηση ή αντικατασκοπεία, αλλά και να εξασφαλίσει ομαλή επιμελητεία.

4. Συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν: Το Ισραήλ έχει καλλιεργήσει πολύ στενούς δεσμούς με τον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Ο δεσμός καθοδηγείται κυρίως από αμοιβαία συμφέροντα στην ενέργεια και την άμυνα. Η συνεργασία Αζερμπαϊτζάν-Ισραήλ σίγουρα θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις της Μοσάντ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αξιοποιώντας τις στρατιωτικές και μυστικές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν για τη συλλογή πληροφοριών για το Ιράν. Ενώ οι εικασίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Μοσάντ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξακολουθούν να υφίστανται, οι συνθήκες που δημιουργούνται στο έδαφος είναι πολύ πιο ευνοϊκές γι’ αυτήν αυτή τη φορά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube