Weather Icon
Πολιτισμός 14 Απριλίου 2024

Η «Μήδεια» ανεβαίνει σε θέατρο της Μόσχας από Έλληνα σκηνοθέτη

Η «Μήδεια» ανεβαίνει σε θέατρο της Μόσχας από Έλληνα σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης Βασίλειος Σαμούρκας και η σκηνογράφος Yuliana Laikova παρουσιάζουν την παράσταση «Μήδεια». Πρόκειται για την δουλειά της πέμπτης ομάδας συμμετεχόντων στο PROJECT [1,5], της οποίας η αίτηση επιλέχθηκε από καλλιτεχνική επιτροπή μέσω ανοιχτού καλέσματος.

Το θέατρο Ερμόλοβα της Μόσχας στρέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία του σε έργο αρχαίου Έλληνα δραματουργού.

Η τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη ανέβηκε για πρώτη φορά το 431 π.Χ. Οι πλοκές και οι ήρωες των αρχαίων μύθων συναρπάζουν το μυαλό των ανθρώπων για πολλούς αιώνες, εμπνέοντας συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, συνθέτες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Από τον μύθο των Αργοναυτών, ο Ευριπίδης αντλεί για το έργο του το θέμα της τραγικής σχέσης της μάγισσας Μήδειας και του Ιάσονα, για χάρη του οποίου η γυναίκα, χωρίς δισταγμό, πρόδωσε τα αγαπημένα της πρόσωπα. Ενώ ο άντρας που αγαπούσε αποφάσισε να την αφήσει για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η Μήδεια στέλνει στη νύφη ένα δηλητηριασμένο πέπλο και ένα στεφάνι και μετά, χωρίς δισταγμό, σκοτώνει τα παιδιά της για να εκδικηθεί ακόμη πιο τρομερά τον Ιάσονα για την προδοσία του.

Η Μήδεια είναι μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μυθολογικές εικόνες. Η ιστορία της είναι από τις πιο δυνατές και παθιασμένες, καθώς περιέχει όλο το στοιχείο των συναισθημάτων στις πιο ακραίες εκφάνσεις τους.

Τι δήλωσε ο σκηνοθέτης Βασίλειος Σαμούρκας: «Το γεγονός ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που ανεβάζει την πρώτη αρχαία ελληνική τραγωδία στην ιστορία του θεάτρου Ερμόλοβα δεν είναι μόνο μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, αλλά και τεράστια ευθύνη. Ήταν όνειρό μου να ενώσω την αρχαία ελληνική τραγωδία με τους ρώσους ηθοποιούς. Η δική μας «ΜΗΔΕΙΑ» είναι μία παράσταση για την προδοσία. Είναι δυνατόν να την συγχωρήσουμε και να μην επιδοθούμε στην εκδίκηση; Με γνώμονα μόνο την ποίηση του Ευριπίδη, εξερευνούμε την ομορφιά και την άβυσσο της ανθρώπινης ύπαρξης, προσπαθώντας όχι να την κρίνουμε, αλλά να την κατανοήσουμε. Πόσο εύκολο είναι να εκδικηθείς και πόσο δύσκολο να συγχωρήσεις; Τι μπορούμε να κάνουμε αν βρεθούμε στο κατώφλι της δικής μας αβύσσου; Είναι σαφές ότι αυτό το υλικό παραμένει σύγχρονο μέχρι και σήμερα».

_______________________________________________

Βασίλειος Σαμούρκας

Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στη Λαμία. Το 2017 αποφοίτησε από το τμήμα υποκριτικής της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως ηθοποιός στην Ελλάδα σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Είναι απόφοιτος του τμήματος σκηνοθεσίας του Ρωσικού Ινστιτούτου Θεατρικής Τέχνης — GITIS (τμήμα E.B. Kamenkovich – D.A. Krymov) με υποτροφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα. Το 2023 παρουσίασε στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας esquisse βασισμένη πάνω στην «Νέκυια» του Ομήρου στα πλαίσια του ARTHUB IV laboratory. Το 2023 ανέβασε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη ως διπλωματική παράσταση (σκηνοθετικό τμήμα, GITIS).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube