Weather Icon
ΗΠΑ , Ιαπωνία , Κίνα 9 Απριλίου 2024

Η Ιαπωνία ενισχύει τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας

Η Ιαπωνία ενισχύει τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της Ιαπωνίας για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων είναι η διαρκής συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα πιστώνεται ότι έκανε μια σημαντική μεταμόρφωση στην αμυντική στάση του Τόκιο, απομακρύνοντας από το ειρηνιστικό σύνταγμα που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β ‘ παγκόσμιο πόλεμο για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες λόγω των κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των συνεχώς εξελισσόμενων προκλήσεων ασφάλειας με γειτονικά έθνη όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία, προκαλώντας μια διεξοδική επανεκτίμηση της στρατηγική της άμυνας ανέφερε ο Ιάπωνας ηγέτης το Σάββατο (6/4/24) υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο CNN στην ιδιωτική του κατοικία στο Τόκιο, χαρακτηρίζοντας το σημερινό παγκόσμιο τοπίο ως “ιστορικό σημείο καμπής.”

Η συνεργασία με την Ιαπωνία υπήρξε εδώ και καιρό κεντρική στη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά η αμυντική σχέση έχει επεκταθεί υπό τον Κισίντα, ο οποίος έχει αυξήσει το προφίλ της Ιαπωνίας στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια. “Καθώς είμαστε μάρτυρες της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, της συνεχιζόμενης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθώς και της κατάστασης στην Ανατολική Ασία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική καμπή”, δήλωσε ο Κισίντα και πρόσθεσε: “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιαπωνία αποφάσισε να ενισχύσει θεμελιωδώς τις αμυντικές της δυνατότητες και έχουμε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την Πολιτική Ασφάλειας της Ιαπωνίας σε αυτά τα μέτωπα.”

Με τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επίμονη αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ασία, η Ιαπωνία αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, σύμφωνα με το CNN. Οι παρατηρήσεις του κισίντα έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ιαπωνία πλοηγείται σε ένα όλο και πιο περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός τόνισε την απόφαση της Ιαπωνίας να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της ικανότητες, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από την παραδοσιακά ειρηνική στάση της. Αυτή η μετατόπιση είναι ενδεικτική των βαθιών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πολιτική ασφάλειας της Ιαπωνίας, που οδηγείται από την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής στις αναδυόμενες απειλές.

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της Ιαπωνίας για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων είναι η διαρκής συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κισίντα υπογράμμισε την πρωταρχική σημασία της εταιρικής σχέσης Ιαπωνίας-ΗΠΑ, ιδίως ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων ασφάλειας. Καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, που χαρακτηρίζεται από τις προκλητικές δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας και τις δυναμικές ενέργειες της Κίνας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και προς την Ταϊβάν, η Συμμαχία μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ αποκτά αυξημένη σημασία. Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Κισίντα και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον έχει σημαντική σημασία, αποτελώντας μια καθοριστική ευκαιρία για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των περιφερειακών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και των γεωπολιτικών ελιγμών της Ρωσίας, και οι δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την εξελισσόμενη αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας, ο Κισίντα επεσήμανε το “σοβαρό και περίπλοκο” περιβάλλον ασφάλειας που αντιμετωπίζει το έθνος. “Στη γειτονιά μας, υπάρχουν χώρες που αναπτύσσουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα και άλλες που αναπτύσσουν τις αμυντικές τους ικανότητες με αδιαφανή τρόπο. Επίσης, υπάρχει μια μονομερής προσπάθεια να αλλάξει το status quo, με τη βία, τόσο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας όσο και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας”, ανέφερε σε μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στις διεκδικητικές ενέργειες της Κίνας στις θαλάσσιες διαμάχες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, οι οποίες έχουν αυξήσει τις εντάσεις με γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, όπως ανέφερε το CNN.

Επιπλέον, ο Κισίντα τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των δυνατοτήτων αποτροπής και αντίδρασης της Ιαπωνίας σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική επιταγή μιας ισχυρής Συμμαχίας, ο Κισίντα εξέφρασε την ελπίδα για διμερή υποστήριξη στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών δεσμών. “Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα το καταλάβουν αυτό και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα εξελίξουν περαιτέρω τη συνεργασία μας, μέσω της επίσκεψής μου”, δήλωσε ο Κισίντα.

Πέρα από τη Συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ, η επίσκεψη του Κισίντα στην Ουάσινγκτον επιδιώκει επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία με άλλους βασικούς περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων. Αυτή η τριμερής δέσμευση υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ιαπωνίας να προωθήσει ένα δίκτυο Συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό. Εκτός από τις περιφερειακές δεσμεύσεις της, η Ιαπωνία έχει τοποθετηθεί όλο και περισσότερο ως παγκόσμιος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας στενότερο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας που καλύπτουν την Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό. Ο κισίντα έχει αναδειχθεί ως ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και ευθυγραμμίστηκε στενά με τις χώρες της G7 στην καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας.

Επιπλέον, η Ιαπωνία παραμένει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην ασφάλεια της Πολεμικής συμπεριφοράς της Βόρειας Κορέας, ιδιαίτερα του επιθετικού προγράμματος δοκιμών όπλων και του ανεπίλυτου ζητήματος των Ιαπώνων υπηκόων που απήχθησαν από την Πιονγκγιάνγκ πριν από δεκαετίες. Η κυβέρνηση του κισίντα έχει επίσης παρακολουθήσει στενά τη σχέση μεταξύ της Βόρειας Κορέας, της Ρωσίας και της Κίνας, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανές αποσταθεροποιητικές συνεργασίες στην περιοχή. “Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μεταφέρουμε ένα σταθερό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και την Κίνα ότι είναι σημαντικό για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας να διατηρηθεί μια ελεύθερη και ανοιχτή διεθνής τάξη βασισμένη στο κράτος δικαίου”, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

“Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε μαζί τους για να προωθήσουμε μια ισχυρή διεθνή κοινότητα, όχι μια κοινότητα Διχασμού και αντιπαράθεσης”, πρόσθεσε. “Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας, όχι Διχασμού και αντιπαράθεσης, για να προωθήσουμε τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε ο Κισίντα.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube