Την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω δύο επιπλέον περασμάτων ανακοίνωσε το Ισραήλ, μία ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου προειδοποίηση των ΗΠΑ πως η υποστήριξή τους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, θα γίνονται «προσωρινά» παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του λιμένα της Ασντότ και του σημείου διέλευσης Έρετς. Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν επίσης να «αυξηθεί η βοήθεια» που παραδίδεται «απευθείας από την Ιορδανία μέσω του Κερέμ Σαλόμ», στο νότιο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής του στρατού του Ισραήλ, απαίτησαν χθες από τον εταίρο τους να υπάρξει «θεαματική αύξηση» της βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, ελπίζοντας να δουν χειροπιαστά μέτρα τις «επόμενες ώρες και ημέρες». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε χθες Πέμπτη, για πρώτη φορά, στο ενδεχόμενο να θέσει ως όρο για τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης την εφαρμογή από το Ισραήλ «χειροπιαστών» μέτρων για τους αμάχους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν υπενθύμισε χθες πως «το 100% του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας. «Και αυτοί που κινητοποιούνται, με ηρωισμό, για να του την παραδώσουν το κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους», είπε στο περιθώριο εκδήλωσης του NATO στις Βρυξέλλες. «Η φρικιαστική επίθεση αυτή την εβδομάδα εναντίον της World Central Kitchen δεν ήταν η πρώτη αυτού του είδους», αλλά «πρέπει να είναι η τελευταία», επέμεινε.

Εν μέσω της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος τη Δευτέρα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) μεγέθυνε περαιτέρω τη διεθνή δυσαρέσκεια. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε πως επρόκειτο για «σοβαρό λάθος».

ΜΚΟ αναστέλλουν τις επιχειρήσεις τους

Η WCK ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας, επιτείνοντας την ανησυχία για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της. Η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Open Arms, η οποία είχε ναυλώσει μαζί με τη WCK το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια το οποίο έφθασε στη Λωρίδα της Γάζας από την Κύπρο μέσω του ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου τον Μάρτιο, ανακοίνωσε επίσης πως αναστέλλει την «αποστολή της στον ανθρωπιστικό διάδρομο», μετά τα φονικά πλήγματα.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Τζον Φλίκιγκερ, πατέρας ενός από τους εργαζόμενους που σκοτώθηκαν, του 33χρονου Αμερικανοκαναδού Τζέικομπ Φλίκιγκερ, διαβεβαίωσε πως ο γιος του, πρώην στρατιωτικός, και οι συνάδελφοί του «τηρούσαν όλους τους κανονισμούς και τις διαδικασίες». Σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC News, η Σάντι Λεκλέρκ, η σύντροφος του —απέκτησαν παιδί πρόσφατα— δήλωσε «συντετριμμένη» και απαίτησε «απαντήσεις».

Νεκροί 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Ενώ 31 παιδιά στη Γάζα πέθαναν από την πείνα και την αφυδάτωση, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει τον κίνδυνο λιμού και την κατάσταση των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακο.

Χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), η Oxfam, οι Γιατροί του Κόσμου (MdM) και η Save the Children International τόνισαν πως είναι σχεδόν αδύνατο πλέον το προσωπικό τους να εργαστεί στη Λωρίδα της Γάζας. Από το ξέσπασμα του πολέμου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπενθύμισε ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ, ο γενικός γραμματέας της MSF.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters