Η Γερμανία αντέδρασε στους ισχυρισμούς της Νικαράγουα -κατά του Ισραήλ- ότι «διευκολύνει τη γενοκτονία» στη Γάζα, λέγοντας σε διεθνές δικαστήριο την Τρίτη ότι «η ιστορία διέπει τη γερμανική υποστήριξη προς το Ισραήλ».

Απευθυνόμενη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), η δικηγόρος της Γερμανίας, Τάνια φον Ουσλάρ-Γκλάιχενvon, δήλωσε ότι το Βερολίνο «απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες της Νικαράγουας», χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κατάφωρα μεροληπτική» και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τα πράγματα κατά τη δεύτερη ημέρα της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες

Η Νικαράγουα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της ως υπογράφοντος τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, μέσω της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξής της προς το Ισραήλ, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα, και μέσω της αναστολής της χρηματοδότησης της κύριας ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, της UNRWA.

Η φον Ουσλάρ-Γκλάιχεν, η οποία είναι η νομική διευθύντρια του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επέμεινε ότι η Γερμανία «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί στην ευθύνη της απέναντι τόσο στον ισραηλινό όσο και στον παλαιστινιακό λαό».

«Η Γερμανία ήταν πάντα υπέρμαχος της προώθησης και της ενίσχυσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών», πρόσθεσε.

«Η ιστορία μας είναι ο λόγος για τον οποίο η ασφάλεια του Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής»

Η ίδια έκανε επίσης νεύμα στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξηγώντας στο ΔΣΕ ότι «η ιστορία μας είναι ο λόγος για τον οποίο η ασφάλεια του Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής».

Η ομιλία της ήρθε μία ημέρα μετά την ομιλία του πρέσβη της Νικαράγουας στην Ολλανδία Carlos Jose Arguello Gomez, ο οποίος δήλωσε στο παγκόσμιο δικαστήριο ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την υπόθεση για λογαριασμό του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος «υφίσταται μία από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές ενέργειες στη σύγχρονη ιστορία».

Άλλη μια υπόθεση ενώπιον του ΔΔΔ

Η Νικαράγουα είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, θεωρώντας το ζήτημα ως μια σύγχρονη εκδοχή του τύπου της αποικιοκρατίας που υπέστη υπό την ισπανική κυριαρχία.

Όμως η Γερμανία υποστήριξε την Τρίτη ότι επειδή το “θεμέλιο” της υπόθεσης της Νικαράγουας στόχευε στο Ισραήλ και στις «υποτιθέμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ», το ΔΔΔ δεν είχε δικαιοδοσία.

Το ΔΔΔ εκδικάζει μια ξεχωριστή υπόθεση κατά του Ισραήλ από τη Νότια Αφρική, αλλά δεν έχει αποφανθεί για το αν το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα.

Στην υπόθεση Νότιας Αφρικής-Ισραήλ, το ΔΔΔ διέταξε τον Ιανουάριο το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα, αλλά απέφυγε να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, όπως είχε ζητήσει η Νότια Αφρική.

Επίσης, δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το αν το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία στον θύλακα.

Η Νικαράγουα έχει επίσης ζητήσει από το ΔΔΔ να χορηγήσει μια σειρά προσωρινών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας εντολής προς τη Γερμανία να “αναστείλει αμέσως” τη στρατιωτική της βοήθεια προς το Ισραήλ – αλλά η Γερμανία λέει ότι οι πωλήσεις όπλων της έχουν χαρακτηριστεί λανθασμένα.

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA από τη Γερμανία έθεσε σε κίνδυνο τη βοήθεια που φτάνει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, λέγοντας ότι η χώρα “συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη κάθε μέρα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες” στους ανθρώπους στη Γάζα.

Το διεθνές δικαστήριο θα εξετάσει τώρα αν θα διατάξει τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Νικαράγουα.

Πηγή: cnn