Weather Icon
Γαβριήλ Χαρίτος , Ιράν , Ισραήλ 17 Απριλίου 2024

Γαβριήλ Χαρίτος: Τάση αυτοσυγκράτησης στα κέντρα αποφάσεων στο Ισραήλ.

Γαβριήλ Χαρίτος: Τάση αυτοσυγκράτησης στα κέντρα αποφάσεων στο Ισραήλ.

Σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ την επαύριον της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης και με αφορμή τα σενάρια επικείμενης ισραηλινής αντεπίθεσης, ο Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκων Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ επεσήμανε, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “NewsRoom” ότι η χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου λόγω αντίθετων απόψεων που, κατά τα τοπικά κρατικά μέσα, φέρονται να εξέφρασαν υπουργοί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποτελεί ένδειξη πως η αρχική τάση, όπως αυτή είχε εκφραστεί δημοσίως εκ μέρους του Μπένι Γκαντς φαίνεται να υπερτερεί.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Χαρίτος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΕΡΤNews την Δευτέρα 15/4, ο Μπένι Γκαντς δήλωσε πως «το Ισραήλ θα αντιδράσει σε χρόνο και με τρόπο που θα κρίνει σκόπιμο», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιούσε επανειλημμένως η ιρανική ηγεσία, κάθε φορά που το Ιράν δεχόταν πλήγματα, εντός και εκτός της επικράτειάς του, από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Κατά τον κ. Χαρίτο, είναι ενδεικτικό ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες μέρες, σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο δίνεται βήμα σε φωνές που αντιτίθενται σε μία ισραηλινή ανταπάντηση», ενώ η επικαιρότητα που προβάλλεται επικεντρώνεται και πάλι στα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου, ως επίσης και στο μόνιμο αίτημα απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων.

Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση του Γαβριήλ Χαρίτου περί «επικράτησης της τάσης περί αυτοσυγκράτησης» είναι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούν σήμερα με την ισραηλινή κυβέρνηση οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, με την τελευταία να έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να προωθήσει οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ιράν, προκειμένου να συγκρατηθεί το Ισραήλ και να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες εν βρασμώ. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Χαρίτος, μετά την χθεσινή δημοσιοποίηση διαρροών που φέρουν την Χαμάς να αδυνατεί να απελευθερώσει περισσότερους από 20 ομήρους – ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 133 – , δόθηκε το έναυσμα στον Λευκό Οίκο να προβεί σε σχετική ανακοίνωση καλώντας την οργάνωση να αποδεχθεί το πλαίσιο εκεχειρίας «όπως έχει καθορισθεί», διαφορετικά υπονόησε ότι το Ισραήλ θα έχει την ανοχή των ΗΠΑ να προχωρήσει σε επιχειρήσεις στη Γάζα – κάτι που ήδη συμβαίνει από χθες σε περιοχές πέραν της Ράφα. Με άλλα λόγια, τόνισε ο κ. Χαρίτος, ουσιαστικά το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα πιο κοντά στην επιλογή «διπλωματικής διαχείρισης» της ιρανικής επίθεσης, προκειμένου να ‘κλείσει’ τα ενεργά μέτωπα – αρχικά αυτό της Γάζας και στη συνέχεια στον Λίβανο – , ανακτώντας έστω και εν μέρει της στήριξης των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά τον κ. Χαρίτο, η εμφάνιση της Μόσχας στο προσκήνιο. Σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας του Προέδρου Πούτιν με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ραϊσί, το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο αποκάλυψε σήμερα το πρωί ότι προτού περάσουν 24 ώρες από την ιρανική επίθεση, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κρεμλίνου συνομίλησε με δική του πρωτοβουλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Τσάχι Χανέγκμπι, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση. Με βάση αυτό το δεδομένο, επιβεβαιώνεται – όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος – ότι η Μέση Ανατολή ύστερα από την κατάσταση που δημιουργήθηκε με αφορμή το ισραηλινό κτύπημα στην Δαμασκό και την αντίδραση του Ιράν, θυμίζει πλέον περισσότερο «την παλιά και γνώριμη Μέση Ανατολή», όπου ο δυτικός και ο ρωσικός παράγοντας, όταν παρουσιαζόταν ανάγκη, δρουν εξισορροπητικά.

Ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε και τον παράγοντα της ισραηλινής τοπικής πραγματικότητας. Στις 22 Απριλίου αρχίζει ο 10ήμερος εορτασμός του Εβραϊκού Πάσχα, που βρίσκει φέτος την ισραηλινή κοινωνία να ζει σε μία εμπόλεμη πραγματικότητα. «Εάν το Ισραήλ αποφάσιζε να προβεί τώρα σε ένα στρατιωτικό κτύπημα κατά του Ιράν, αυτό θα σήμαινε ότι ο ισραηλινός πληθυσμός θα αναγκαζόταν να ‘γιορτάσει’ φέτος ένα Πάσχα υπό την απειλή μίας ενδεχόμενης ιρανικής ανταπάντησης. Μία τέτοια πραγματικότητα θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ακόμα και οι συντηρητικές θρησκευτικές φωνές, όπως για παράδειγμα ο ηγέτης του υπερορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος «Shas», Άριε Ντέρι, ο οποίος δήλωσε σήμερα το πρωί πως «τα μέτωπα της Γάζας και του Λιβάνου είναι πολύ σημαντικότερα», προτείνοντας ουσιαστικά το ζήτημα της ανταπάντησης κατά του Ιράν να τεθεί στις καλένδες.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χαρίτος στην ανάλυσή του ανέφερε ότι «ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Γερμανία δεν πρόκειται να θέσουν δημοσίως απαγορευτικά όρια στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία», καθότι έτσι θα αμφισβητείτο το γόητρο μίας χώρας που έχει συνηθίσει να ανταπαντά όταν βάλλεται. Ωστόσο το εμπόλεμο κλίμα που επικρατούσε σε επίπεδο δηλώσεων τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, σήμερα τουλάχιστον φαίνεται να υποχωρεί, κατέληξε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube