Weather Icon

FutureWarfare: Συμμετοχή Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μέσω SM-3 για αναχαίτιση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων

FutureWarfare: Συμμετοχή Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μέσω SM-3 για αναχαίτιση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων

“Tο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο”

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, με την υποστήριξη των μoνάδων επιφανείας της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, το Σάββατο και την Κυριακή κατέστρεψαν περισσότερα από 80 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευαν το Ισραήλ από το Ιράν και την Υεμένη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Η επιχείρηση περιελάμβανε έναν βαλλιστικό πύραυλο του και επτά UAV που καταστράφηκαν στο έδαφος πριν από την εκτόξευσή τους σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη, ανέφερε η CENTCOM σε ανάρτησή της στο X. Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση αργά το Σάββατο στο ισραηλινό έδαφος με drones και πυραύλους ως αντίποινα στην πιθανή ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου που σκότωσε ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης. Η επίθεση με περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εκτοξεύτηκαν κυρίως από το εσωτερικό του Ιράν, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές, καθώς οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Στις επιχειρήσεις από Αμερικανικής μεριάς συμμετείχαν και ένα ζεύγος αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα πλοία αυτά ενδέχεται να εκτόξευσαν βλήματα Standard Missile-3 (SM-3) κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, γεγονός που θα σηματοδοτούσε την πρώτη χρήση αυτών των όπλων κατά πραγματικών εισερχόμενων απειλών.

Από αυτές τις εισερχόμενες απειλές, “το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο”, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Το USS Carney κλάσης Arleigh Burke κατέρριψε το ίδιο τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ το USS Arleigh Burke κατέστρεψε τουλάχιστον έναν ακόμη, σύμφωνα με την Jennifer Griffin του Fox News.

Επί του παρόντος, τα κύρια αντιαεροπορικά βλήματα που χρησιμοποιούνται στο σύστημα Aegis BMD είναι παραλλαγές των SM-3 και SM-6. Ο SM-6 είναι ικανός να προσβάλει βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και υπερηχητικές απειλές, στις τελικές φάσεις της πτήσης τους, αν και ο φάκελος-απειλών για να το κάνει αυτό είναι αρκετά περιορισμένος σε γεωγραφικό μέγεθος. Ο πύραυλος αυτός είναι επίσης ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μιας σειράς άλλων εναέριων στόχων, καθώς και στόχων στην επιφάνεια του ωκεανού και της ξηράς. Ο SM-6 φέρεται να έκανε το ντεμπούτο του στη μάχη σχετικά πρόσφατα στο πλαίσιο επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας, καθώς και φίλιων πολεμικών πλοίων, από βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Υεμένη.

 

https://futurewarfare.gr/2024/04/15/us-navy-use-sm-3-in-order-to-destroy-iranian-ballistic-missiles/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube