Weather Icon

Freedom House: Το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια

Freedom House: Το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια

Οι περαιτέρω εδαφικές και πολιτικές απαιτήσεις του Μπακού προς την Αρμενία κινδυνεύουν να αυξήσουν την περιφερειακή αστάθεια, αναφέρει η ετήσια έκθεση “Nations in Transit 2024” της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom House.

“Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τα θέματα ασφάλειας εξακολουθούσαν να κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα και στις ανησυχίες των πολιτών. Ο αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν της μοναδικής γραμμής ζωής μεταξύ της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, του διαδρόμου του Λατσίν, ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και διήρκεσε για περισσότερους από εννέα μήνες πριν από την πτώση του θύλακα, οδήγησε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που ισοδυναμεί με πράξη γενοκτονίας, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, η οποία είναι μια πράξη “που επιβάλλει σκόπιμα σε μια ομάδα συνθήκες ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της”, τονίζει η έκθεση της οργάνωσης.

 

Παράλληλα, το Freedom House σημειώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο συνέχισε την πολιτική του σκόπιμου λιμοκτονίας του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας επίθεση εναντίον της δημοκρατίας στις 19 Σεπτεμβρίου 2023.

“Αυτές οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν έγιναν σε πείσμα των εκκλήσεων κρατών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, καθώς και διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς και της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (ΔΔΟ του ΟΗΕ), την οποία το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υποβλήθηκε σε εθνοκάθαρση: πάνω από 100.000 εθνοτικοί Αρμένιοι κατέφυγαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, αναφέρθηκαν εγκλήματα πολέμου, οι αξιωματούχοι που εργάζονταν στη διοίκηση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ απήχθησαν ή συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν-το Μπακού, και η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής απειλήθηκε με καταστροφή.

Η οργάνωση τονίζει ότι η κρίση έχει προκαλέσει την καταδίκη της Δύσης. Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομοθέτες, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Αζερμπαϊτζάν.
“Η ανθρωπιστική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στο Ερεβάν κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πασινιάν για τις αποτυχίες της. Αν και το κίνημα καθοδηγήθηκε από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου δεν κατάφερε να δημιουργήσει κρίσιμη κινητοποίηση, η μεγάλη πλειοψηφία των Αρμενίων είχε ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την πολιτική του Πασινιάν έναντι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μήνες πριν από την εισβολή της 19ης Σεπτεμβρίου”, γράφει το Freedom House.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχοντας υποχωρήσει από τις υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2021, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στη συνέχεια ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Παρόλο που ο Πασινιάν αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ τον Οκτώβριο του 2022, με τη μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το Μπακού έκανε το ακριβώς αντίθετο από τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας, πραγματοποιώντας εθνοκάθαρση του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επιπλέον, οι περαιτέρω εδαφικές και πολιτικές απαιτήσεις του Μπακού προς την Αρμενία απειλούν να αυξήσουν την περιφερειακή αστάθεια”, αναφέρει η έκθεση.

Η στάση του αρμενικού πληθυσμού και της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί σημαντικά

Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Freedom House στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο “Nations in Transit 2024” σημείωσε σημαντική επιδείνωση της στάσης του αρμενικού κοινού και της αρμενικής κυβέρνησης έναντι της Ρωσίας.

Σημειώνει ότι η στάση αυτή προκαλείται “όχι μόνο από την αποτυχία των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να υπερβούν τον αποκλεισμό που επέβαλε το Αζερμπαϊτζάν και να επιλύσουν την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, αλλά και από τη συγκαταβατική στάση που κράτησε η Μόσχα κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της επακόλουθης εξόδου των Αρμενίων”.

“Στην αντίληψη της κοινής γνώμης, η Ρωσία έχει χάσει τη μακροχρόνια θετική της θέση και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2023, το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας από κάθε άλλη χώρα. Το 40 τοις εκατό κατονομάζει τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πολιτική απειλή και το 51 τοις εκατό ως τη μεγαλύτερη οικονομική απειλή”, τονίζεται στην έκθεση.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει επίσης ότι η αρμενική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παγώσει τις δραστηριότητές της στην CSTO.

“Η αρμενική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παγώσει τις δραστηριότητές της στον υπό ρωσική ηγεσία Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), κατηγορώντας τη συμμαχία ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη συλλογική άμυνα της Αρμενίας, καθώς και ότι η Μόσχα προσπαθεί να οργανώσει πραξικόπημα στο Ερεβάν”, εξηγείται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις με τους δυτικούς εταίρους, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση θερμάνθηκαν ραγδαία το 2023, ιδίως μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο.

“Ωστόσο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ απέτυχαν να καταστήσουν το Αζερμπαϊτζάν υπεύθυνο για τις ενέργειές του, αν και έχουν χαράξει κόκκινες γραμμές για ένα τέτοιο σενάριο. Οι Βρυξέλλες έχουν στραφεί σε τακτικές υποστήριξης της ανθεκτικότητας της Αρμενίας μέσω της αυξημένης στήριξης των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, ενώ στο περιθώριο των συζητήσεων έχουν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια μιας πιθανής ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ”, τονίζεται στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube