Weather Icon

Φαύλη ατμόσφαιρα στο Πακιστάν με τον νόμο περί βλασφημίας!

Φαύλη ατμόσφαιρα στο Πακιστάν με τον νόμο περί βλασφημίας!

Μεταξύ 1987 και 2023, πάνω από 2.449 άτομα είχαν κατηγορηθεί για βλασφημία – ο μεγαλύτερος αριθμός κατηγορουμένων ήταν 1.279 μουσουλμάνοι, ακολουθούμενοι από 782 Αχμαντί.

Ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα κατηγορήθηκε ψευδώς και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη βάσει του δρακόντειο νόμου περί βλασφημίας στο Πακιστάν, στην τελευταία σειρά τιμωριών που επιβλήθηκαν από το κράτος κατά των γυναικών, των μειονοτήτων και άλλων στερούμενων στρωμάτων της κοινωνίας.

Η γυναίκα, που κατηγορήθηκε για κάψιμο σελίδων του Κορανίου, αρνήθηκε σθεναρά να ατιμάσει το ιερό βιβλίο, αλλά ο δικαστής ήταν ανένδοτος να πιστέψει την ιστορία της δίωξης παρά πολλά ελαττώματα. Το κυριότερο ήταν ότι ο καταγγέλλων ήταν η τοπική αστυνομία που δεν ήταν παρούσα τη στιγμή του υποτιθέμενου συμβάντος. Ένας γείτονας είχε παραπονεθεί στην αστυνομία αλλά δεν αναφέρθηκε ως ο καταγγέλλων.

Τον Μάρτιο του 2024, δύο μαθητές, ηλικίας 17 και 22 ετών, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη επειδή μοιράστηκαν ένα υποτιθέμενο βλάσφημο μέσο στο WhatsApp. Και οι δύο νεαροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες αλλά ο δικαστής δεν είχε την τάση να τις πιστέψει, όπως πάντα.

Ένα μήνα νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, μια μικροσκοπική αχτίδα ελπίδας ήρθε με τη μορφή του ανώτατου δικαστή που απελευθέρωσε έναν άνδρα Ahmadi σε μια υπόθεση βλασφημίας. Υπήρξε μια ξαφνική έκρηξη διαμαρτυρίας μεταξύ της σουνιτικής κοινότητας. Η φωτιά πυροδοτήθηκε από την εξτρεμιστική ομάδα, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) που βγήκε στους δρόμους σε διάφορα μέρη του Πακιστάν εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σε πολλά μεντρεσέ (ισλαμικά  ιεροσπουδαστήρια) σε όλο το Παντζάμπ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις διαμαρτυρίας όπου διατυπώθηκαν απειλές προς τον Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν αστραπιαία σε ολόκληρη τη χώρα – οι χώροι λατρείας των Αχμάντι κατεδαφίστηκαν στο Καράτσι, στο Μπαχαβαλπούρ, ένας ηγέτης των Αχμάντι πυροβολήθηκε, στο Κότλι καταστράφηκαν τάφοι και στο Φαϊσαλαμάντ οργανώθηκε διαμαρτυρία έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο. Πριν από ένα χρόνο, ένας μανιασμένος όχλος, με επικεφαλής τους ηγέτες του TLP, είχε πυρπολήσει πολλές εκκλησίες, χριστιανικά σπίτια και καταστήματα στο Παντζάμπ με ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία. Οι δύο από τους κατηγορούμενους αφέθηκαν έκτοτε ελεύθεροι από τις κατηγορίες.

Ένα πρόσφατο περιστατικό συνόψισε τη φαύλη ατμόσφαιρα στο Πακιστάν. Στην αγορά Ichhra της Λαχώρης, μια νεαρή γυναίκα βγήκε για να ψωνίσει όταν περικυκλώθηκε από επιθετικούς άνδρες που φώναζαν. Το λάθος της ήταν ότι φορούσε ένα φόρεμα με τυπωμένες αραβικές σημειώσεις. Ο όχλος την κατηγόρησε για βλασφημία αν και η λέξη είχε σχέση με το Ισλάμ. Η τρομοκρατημένη γυναίκα θα μπορούσε να είχε λιντσαριστεί εκεί και μετά, αλλά για μια γενναία νεαρή γυναίκα αστυνομικό που αντιμετώπισε τον όχλο και πήρε το κορίτσι μακριά.

Θα μπορούσε να έχει γίνει απλώς ένα άλλο στατιστικό στοιχείο – ο αριθμός των ατόμων που σκοτώθηκαν σε υποθέσεις βλασφημίας. Από το 1990, τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν λιντσαριστεί με ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία σε ολόκληρη τη χώρα. Αρκετές δεκάδες άνδρες και γυναίκες παραμένουν θανατοποινίτες. Πέρυσι, 330 άτομα κατηγορήθηκαν για βλασφημία σε 180 υποθέσεις. Στο Παντζάμπ, υπάρχουν 587 κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές, από τους οποίους οι 515 δικάζονται, συμπεριλαμβανομένων 508 ανδρών, έξι γυναικών και ενός ανήλικου κρατούμενου, όλοι κατηγορούμενοι για βλασφημία.

Μεταξύ 1987 και 2023, πάνω από 2.449 άτομα είχαν κατηγορηθεί για βλασφημία – ο μεγαλύτερος αριθμός κατηγορουμένων ήταν 1.279 μουσουλμάνοι, ακολουθούμενοι από 782 Αχμαντί. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (1770) αναφέρθηκε στο Παντζάμπ (72%).

Το κράτος δεν είναι απλώς ένας θεατής σε αυτό το νοσηρό παιχνίδι. Είναι συνένοχος, ενεργός εταίρος στην επιβολή μιας σειράς νόμων που ευνοούν τις ψευδείς κατηγορίες και βάζουν αθώους στην αγχόνη. Ή να λιντσαριστεί ή να πυροβοληθεί όπως είχε γίνει ο πρώην Κυβερνήτης του Παντζάμπ Σαλμάν Τάισερ. Σκοτώθηκε από τον σωματοφύλακά του που τον κατηγόρησε ότι υποστήριξε μια χριστιανή, την Asia Bibi, που κατηγορείται για βλασφημία. Ο θάνατός του οδήγησε στη γέννηση του TLP, μιας εξτρεμιστικής ομάδας που το κράτος χρησιμοποιεί για να τιμωρεί τις μειονότητες επειδή υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην αδικία σε μια χώρα που γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κράτος.

ΠΗΓΗ: asianlite.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube