Weather Icon

Έρχεται νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά την Ρωσία;

Έρχεται νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά την Ρωσία;

Σε κατηγορητήριο της Εισαγγελίας της Κωνσταντινουπόλεως στο οποίο εμπεριέχονται καταθέσεις από τον 45χρονο A.C., υπήκοος Κιργιστάν, τατζικικής καταγωγής και ηγετικό στέλεχος του ISIS-K στην Τουρκία, καθώς και πληροφορίες που παρείχε το FBI στις τουρκικές αρχές ασφαλείας, αναφέρεται ότι το ISIS-K είχε σχεδιάσει τρομοκρατικά χτυπήματα σε δύο ευρωπαϊκά προξενεία, αλλά και σε συναγωγές και εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως.

Πιο συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι το ISIS-K σχεδίασε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των προξενείων της Σουηδίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία το 2022.

Ο Rostam Muhojirca, ηγετικό στέλεχος του ISIS-K και υπεύθυνος για τις εκρηκτικές ύλες και το συντονισμό των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης, φέρεται να έδωσε το πράσινο φως από το Αφγανιστάν για χτύπημα στα προξενεία της Σουηδίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Rostam Muhojirca μαζί με έναν διοικητή, ονόματι Hasan Shah, της τρομοκρατικής οργάνωσης σχεδίασαν με κάθε λεπτομέρεια  την τρομοκρατική επίθεση κατά σιιτικού τζαμιού στην πόλη Πεσαβάρ που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Πακιστάν τον Μάρτιο του 2022. Πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε 63 άτομα, εκτελεστής της οποίας ήταν ο Abdurakhoam Boboev (ή αλλιώς Jalbib Al Kabuli ή Julaybib al-Kabli).

Σύμφωνα με μαρτυρία του ηγετικού στελέχους του ISIS-K στην Τουρκία A.C., ο Julaybib al-Kabli έχει διαμείνει σε καταφύγιο (safehouse) στην Τουρκία, βεβαίως βεβαίως! Μετά πολλών στοιχείων μπορούμε να πούμε ότι ανθεί ο «τρομοκρατικός τουρισμός» στην γείτονα χώρα. Η διαταγή για την επίθεση στα δύο προξενεία (Ολλανδίας και Σουηδίας) δόθηκε σε έναν Αζέρο και έναν Τσετσένο που και αυτοί βεβαίως βεβαίως διέμεναν σε καταφύγιο στην Τουρκία!

Τρομοκράτες του ISIS-K επόπτευσαν περιμετρικά τα προξενεία τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία έστειλαν στο αρχηγείο του ISIS-K στο Αφγανιστάν. Η παρακολούθηση των δύο προξενείων αποκάλυψε αδύναμα σημεία στην ασφάλεια του σουηδικού προξενείου. Υπήρχαν μόνο δύο φρουροί στην είσοδο του κτηρίου. Οι τρομοκράτες θεώρησαν πως θα μπορούσαν να εισβάλλουν βιαίως παραβιάζοντας την πύλη έχοντας ως σκοπό, μετά την είσοδό τους, να ενεργοποιήσουν τα εκρηκτικά που θα έφεραν μαζί τους.

Η μέθοδος που είχαν επιλέξει οι τρομοκράτες του ISIS-K ήταν το στυλ inghimasi, όπου οι επιχειρησιακοί εισβάλλουν στο κτήριο έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως ότι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους. Σε τέτοιου είδους επιθέσεις, οι εκτελεστές είναι περιζωμένοι με εκρηκτικά τα οποία πυροδοτούν όταν τους τελειώσουν τα πυρομαχικά ή όταν κινδυνεύσουν να συλληφθούν.

Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ISIS-K στην Τουρκία αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες στη συγκέντρωση τυφεκίων AK47, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών για την επίθεση στο σουηδικό προξενείο. Αυτό είχε ως συνέπεια την επανεξέταση των επιθετικών σχεδιασμών. Τελικά η επιχείρηση ακυρώθηκε λόγω ανησυχιών για πιθανές διαρροές. Ο A.C. ισχυρίζεται πως οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που είχαν επιλεγεί για την επίθεση στο σουηδικό προξενείο κατά πάσα πιθανότητα έχουν σταλεί στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν τρεις τρομοκράτες έτοιμοι όχι μόνο να χάσουν τη ζωή τους, αλλά και να σκορπίσουν το χάος όταν πάρουν την ανάλογη εντολή. Πρόκειται για τρεις αδίστακτους τρομοκράτες που έχουν ήδη πάρει την απόφαση να θυσιάσουν τη ζωή τους για το Ισλάμ. Υπάρχει άραγε περίπτωση οι στόχοι τους να βρίσκονται επί σουηδικού και ολλανδικού εδάφους; Μήπως έχουν στοχοποιηθεί τα προξενεία Σουηδίας και Ολλανδίας σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα όπου η ασφάλεια των προξενείων των εν λόγω χωρών είναι αδύναμη; Όμως, για ποιον λόγο έχει μπει η Σουηδία και η Ολλανδία στο στόχαστρο; Στην περίπτωση της Σουηδίας, πρόκειται για την καύση του Κορανίου το 2022. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ISIS-K σχεδίασαν τρομοκρατικές επιθέσεις στα προαναφερθέντα προξενεία σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή.  

Τον Απρίλιο του 2022, Ο ακροδεξιός δικηγόρος και πολιτικός του κόμματος Σκληρή Γραμμή, Ράσμους Παλουντάν, προέβη σε συγκεντρώσεις στη Σουηδία με αποτέλεσμα την καύση του Κορανίου. Υποσχέθηκε πως θα επαναλάβει ανάλογη δράση. Πραγματοποίησε την υπόσχεσή του στις 21 Ιανουαρίου 2023 μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη γεγονός που έκανε τον γκρίζο λύκο Μπαχτσελί να απειλεί τη Σουηδία με μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο η χώρα επιθυμούσε σφοδρά ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λίγους μήνες μετά, στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους, ανήμερα της μουσουλμανικής εορτής Άιντ αλ Άντχα, ο Ιρακινός πρόσφυγας Σαλουάν Μομίκα έκαψε το Κοράνι έξω από το ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης.

Είναι κατανοητό, αλλά όχι αποδεκτό, πως τα παραπάνω εξόργισαν τον ισλαμικό κόσμο και ώθησαν τους σκληροπυρηνικούς του ISIS-K να σχεδιάσουν τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον σουηδικού στόχου. Όμως στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται κάποιο γεγονός, το οποίο έθιξε το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων, σκληροπυρηνικών ή μη και για το οποίο ευθύνεται η Ολλανδία. Με άλλα λόγια μπαίνοντας στο μυαλό ενός ηγετικού στελέχους του ISIS-K, μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκε χτύπημα εναντίον του προξενείου της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξηγείται η πρόθεση τρομοκρατικής ενέργειας κατά του προξενείου της Ολλανδίας.

Μόνο ένας λόγος θα μπορούσε να βάλει στο κάδρο των επιθέσεων την Ολλανδία η οποία επελέγη μαζί με την Σουηδία και αυτός είναι το μένος του Ερντογάν για τις δύο αυτές ευρωπαϊκές χώρες. Τι κοινό έχουν η Σουηδία με την Ολλανδία ελέγχοντας αυτές υπό το πρίσμα «Ερντογάν»; Και οι δύο χώρες όχι μόνο τον αψήφησαν, αλλά και τον γελοιοποίησαν μπροστά στους υπηκόους του. Ας δούμε συνοπτικά τις δύο περιπτώσεις.

 

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας το 2023 – Κρέμασμα ομοιώματος του Ερντογάν στην Στοκχόολμη

Στις 12 Ιανουαρίου 2023 έκανε την εμφάνισή του στο Twitter ένα βίντεο που ανέβασε η Επιτροπή της Ροζάβα (Committee of Rojava) και το οποίο έδειχνε την εκτέλεση του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1945 και συνεχίζοντας παρουσίαζε ένα ομοίωμα του Ερντογάν κρεμασμένο από τα πόδια στην Στοκχόλμη. Στο εν λόγω βίντεο μπορεί να διαβάσει ο θεατής: «Η ιστορία έχει δείξει πως αυτή είναι η κατάληξη των δικτατόρων», και «Είναι καιρός να παραιτηθεί ο Ερντογάν, πριν καταλήξει κρεμασμένος στην πλατεία Ταξίμ».

Όπως και ήταν αναμενόμενο, αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο κάλεσε τον Σουηδό πρέσβη για να δώσει εξηγήσεις. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον καταδίκασε το βίντεο. Ο Mevlüt Çavuşoğlu κατηγόρησε αυτούς που το κοινοποίησαν ότι σκοπεύουν να αποτρέψουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην σουηδική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι καταδίκασε σφοδρά το βίντεο.

 

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας το 2017

Το 2017 είχε προκύψει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας. Οι Τούρκοι ήθελαν να διοργανώσουν πολιτικές συγκεντρώσεις για να προωθήσουν την εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα που θα λάμβανε χώρα στην Τουρκία την Κυριακή στις 16 Απριλίου 2017 και θα μετέτρεπε το πολίτευμα της Τουρκίας  από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική κοινοβουλευτική, σύμφωνα με προτάσεις που είχε εισηγηθεί το AKP του Ερντογάν. Επομένως, η ψήφιση του ΝΑΙ, ευνοούσε τον Ερντογάν και το AKP.

Προφανώς, η ολλανδική κυβέρνηση δεν δέχθηκε κάτι τέτοιο και ακολούθησε η απέλαση από την Ολλανδία της Fatma Betül Sayan Kaya, η οποία ήταν υπουργός Οικογενείας και Κοινωνικών Πολιτικών της Τουρκίας καθώς και η απαγόρευση στο αεροσκάφος, που επέβαινε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, να προσγειωθεί στη χώρα. Η ολλανδική κυβέρνηση γνώριζε καλά πως και οι δύο Τούρκοι υπουργοί είχαν πρόθεση να μιλήσουν σε πλήθος Τούρκων που θα συγκεντρωνόταν να τους ακούσει.

Είναι πασιφανές πως η Ολλανδία δεν επέτρεψε να λάβουν χώρα τα χάλια της Θράκης στην επικράτειά της και ότι ο Μαρκ Ρούτε που ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας την περίοδο εκείνη δεν είναι ο «αγκαλίτσας» Δένδιας του Mevlüt Çavuşoğlu.

Όλα αυτά εξόργισαν τον κακομαθημένο από τις ελληνικές κυβερνήσεις Ερντογάν, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τους Ολλανδούς ως «φασίστες» και να τους αποκαλέσει «απομεινάρια του ναζισμού» προβαίνοντας μάλιστα στις συνήθεις συκοφαντικές λεκτικές του επιθέσεις, κατηγορώντας τον ολλανδικό λαό για σφαγές μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα, στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995.

Όπως ήταν φυσικό, ο Μαρκ Ρούτε αντέδρασε επισημαίνοντας τη διαστρέβλωση της ιστορίας από τη μεριά του Ερντογάν.

Όμως, από τα παραπάνω προκύπτει κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό και άκρως ανησυχητικό. Τα στοιχεία σε αυτό το άρθρο όπως και στο άρθρο με τίτλο «Η Daily Sabah συγκαλύπτει διακριτικά πιθανή συμμετοχή του τουρκικού βαθέως κράτους στο τρομοκρατικό χτύπημα του Crocus City Hall στη Μόσχα», φανερώνουν πως η τρομοκρατική οργάνωση ISIS-K λειτουργεί και ως ο μακρύς βραχίονας του Τούρκου προέδρου. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους σκοπούς του. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά σιωπούν διακριτικά, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Το κραυγαλέο ερώτημα είναι γιατί σιωπούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού αποτελεί συμφέρον της Ελλάδας η καταγγελία τέτοιων δράσεων της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο

 

 

 

 

Πηγή: https://nordicmonitor.com/2024/02/islamic-state-affiliate-isis-k-exploits-turkey-for-logistics-fighter-transfers-and-terror-attacks/

Γράφει: Γιάννης Λιναρδάτος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube