«Το συμβάν αυτό ήταν σοβαρό λάθος», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο X. «Ήταν λάθος που ακολούθησε λαθεμένη νυχτερινή αναγνώριση, κατά τη διάρκεια πολέμου, σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να γίνει», πρόσθεσε.

«Σοκαρισμένη» η προεδρία των ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζήτησε να ξεκαθαριστεί το πώς έγινε η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αποδοθούν ευθύνες. «Υποστήκαμε σοκ όταν ενημερωθήκαμε ότι αεροπορικό πλήγμα (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) σκότωσε αριθμό πολιτών, εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα σε βάθος. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα δημοσιοποιηθούν και ότι θα υπάρξει η προσήκουσα λογοδοσία», συνέχισε.

Όπως σημείωσε, «πάνω από 200 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο, που είναι ένας από τους χειρότερους για αυτούς στην πρόσφατη ιστορία. Αυτό το συμβάν είναι εμβληματικό του ευρύτερου προβλήματος και στοιχείο που εξηγεί γιατί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι τόσο μεγάλη πρόκληση».

Η προεδρία των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον επικεφαλής και ιδρυτή της World Central Kitchen, τον Ισπανοαμερικανό διάσημο σεφ Χοσέ Αντρές, για του εκφράσει τα συλλυπητήριά του. «Ο πρόεδρος αισθάνθηκε πως ήταν σημαντικό να αναγνωριστεί η τεράστια συνεισφορά της World Central Kitchen», οργάνωσης η οποία προσφέρει βοήθεια «στον κόσμο στη Γάζα και σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οργή στην Αυστραλία – Συνομιλία Αλμπανέζι με Νετανιάχου

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι εξέφρασε την «οργή» του στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τους θανάτους των επτά εργαζόμενων της ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων ήταν μία Αυστραλή.

«Έκανα πολύ σαφές στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι οι Αυστραλοί αισθάνονται οργή για αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο κ. Αλμπανέζι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ναυτεμπορική