Για επιχειρησιακή επιτυχία των αρχών της Δημοκρατίας σε διεθνή ύδατα κάνουν λόγο άτομα τα οποία γνωρίζουν καλά τα δεδομένα για τις θαλάσσιες περιπολίες στα ανοιχτά του Λιβάνου κατά τα 24ωρα που προηγήθηκαν.

Αποδίδουν το γεγονός κυρίως στο αποτέλεσμα, που ήταν η αποτροπή πέντε βαρκών οι οποίες μετέφεραν μετανάστες και είχαν ως προορισμό την Κύπρο. Όπως, μάλιστα, διευκρινίστηκε χθες, μέσω επίσημων τοποθετήσεων, αυτές επέστρεψαν με ασφάλεια στο Λίβανο.

Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για καλά σχεδιασμένο πλάνο από πλευράς Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο περιπολικό πλοίο «ΘΗΣΕΑΣ» του αστυνομικού Σώματος, υπήρχαν τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί και προσωπικό (ανάμεσα και μεταφραστής), για τον όσο το δυνατόν καλύτερο χειρισμό των περιστατικών εν πλω και της παροχής ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Την ίδια στιγμή πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι η επιχείρηση είχε πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας. Όχι μόνο λόγω αυτής καθ΄  αυτής της αποστολής, αλλά και ελέω απρόβλεπτων περιστατικών. Αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χειρισμό των εκατοντάδων μεταναστών που βρίσκονταν στις πέντε βάρκες, αλλά και σε παρουσία σκάφους πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας στην περιοχή. Το εν λόγω πλοίο ξένων συμφερόντων, βρέθηκε σε απόσταση από τα κυπριακά σκάφη, ωστόσο, δεν παρενέβη με κάποιον τρόπο κι απομακρύνθηκε από το σημείο.

Να σημειωθεί πως πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σήμερα το πρωί κι εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας αναμένεται εκ νέου να πραγματοποιήσει πανομοιότυπη αποστολή μαζί με άλλο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς κυβέρνησης, είναι φανερή η πρόθεση να μην γίνει καμία τοποθέτηση για την επιχείρηση στα διεθνή ύδατα. Και χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας σε ΜΜΕ, είπε πως δεν επιθυμεί να σχολιάζει θέματα που άπτονται της προστασίας των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, αρκέστηκε να αναφέρει ότι τα σκάφη με επιβάτες μετανάστες κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο.

Διευκρίνισε, βέβαια, πως «οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών».

Πάντως, στο εσωτερικό οι χειρισμοί της κυβέρνησης (όπως είναι γνωστό πέραν από το επιχειρησιακό πλάνο ανακοινώθηκε απόφαση για αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους), συνεχίζουν να κυριαρχούν στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Είναι ενδεικτικές και οι χθεσινές τοποθετήσεις στην Ολομέλειας της Βουλής. Ο κύκλος των τοποθετήσεων άνοιξε με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού, ο οποίος ανέγνωσε τα συμπεράσματα της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών μετά από εξέταση του ζητήματος σε σειρά συνεδριάσεων. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη Δημοκρατία καθιστούν επείγουσα την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μίας συγκροτημένης πολιτικής διαχείρισης.

Ακολούθησε ομιλία της βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία ήταν έντονη. Μίλησε για στοιχεία του ΟΗΕ που δείχνουν ότι από το 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 έχασαν πάνω από 29.000 μετανάστες της ζωή τους στη Μεσόγειο. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι κάνει στροφή στην πολιτική διαχείρισης του ζητήματος, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά. Μίλησε για «κινήσεις εντυπωσιασμού του ΠτΔ, οι οποίες στερούνται νομιμότητας, αλλά και ηθικής νομιμοποίησης». Τέλος έκανε λόγο για ανάγκη χάραξης πολιτικής από πλευράς ΕΕ για εγκαθίδρυση μηχανισμού υποχρεωτικής επανεγκατάστασης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, μίλησε για ‘άοπλη εισβολή’, προσθέτοντας ότι όσοι θέλουν ανοικτά σύνορα γεννούν την ξενοφοβία και τον φασισμό. Εξάλλου, ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι όντως έχει ακολουθήσει μια πιο αποτελεσματική πολιτική με απτά αποτελέσματα, αλλά έκανε λόγο για ένα μεγάλο κατεστημένο διαφθοράς εντός και εκτός Κύπρου που διατηρεί το πρόβλημα. Είπε ότι δεν προχωρούμε στους επαναπατρισμούς όπως θα έπρεπε.

Φιλελεύθερος