Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 14 Απριλίου 2024

Εντυπωσιακή απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ με 300 πυραύλους και drones- Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή

Εντυπωσιακή απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ με 300 πυραύλους και drones- Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή

Ισχυρός ο κίνδυνος ολοκληρωτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη του ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπολύοντας περισσότερα από 200 εκρηκτικά drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ κατά τις νυχτερινές ώρες του Σάββατου, σε μια αντίποινα που ενίσχυσε τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν με σιδερένια πυγμή το Ισραήλ.

Οι σειρήνες ηχούσαν για πολλές ώρες και οι δημοσιογράφοι των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων στο Ισραήλ ανέφεραν ότι άκουσαν μακρινούς δυνατούς κρότους και κρότους  που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν καταστροφές των εκρηκτικών drone στον αέρα. Οι αρχές ανέφεραν ότι μόνον ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών των G7  την Κυριακή για να συντονίσει μια διπλωματική απάντηση στην, όπως αποκάλεσε, “θρασύτατη επίθεση” του Ιράν.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

Παράλληλα ενός της ημέρας και συγκεκριμένα στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα του Ισραήλ που ζήτησε να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα η επίθεση του Ιράν και να χαρακτηριστεί το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με μια ανακοίνωσε που δημοσιεύτηκε αργά τη νύχτα του Σαββάτου.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους,  κατά του Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν έξω από τα ισραηλινά σύνορα. Η ιρανική επίθεση με περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ και άνω των 200 drones προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση, είπε ο Χαγκάρι.

Ο συναγερμός στο Ισραήλ έληξε στις 4.45 το πρωί τοπική ώρα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν συνιστά στους κατοίκους να αναζητούν καταφύγιο – αναθεωρώντας την προηγούμενη προειδοποίησή του και σημαδοτώντας το τέλος της απειλής.

Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλούμενο έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι το Ισραήλ ετοιμάζει “σημαντική απάντηση” στην επίθεση.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών. Η Τεχεράνη είπε ότι η επίθεσή της αποτέλεσε τιμωρία για τα “ισραηλινά εγκλήματα”. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

“Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή”, δήλωσε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να “μείνουν μακριά”. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν “θεωρεί ότι το θέμα έχει ολοκληρωθεί”.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Αμερική δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει για να προστατεύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ και να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, λέγοντας ότι είναι “βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή”.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών Ντμίτρι Πολιάνσκι δήλωσε στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι εκτός από μια επιστολή από το Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε μια επιστολή από το Ιράν που ισχυριζόταν ότι η επίθεσή του ήταν εντός του πλαισίου του Χάρτη του ΟΗΕ που διέπει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

“Το τελευταίο προειδοποιεί ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει, το Ιράν θα απαντήσει με πιο ισχυρό και αποφασιστικό τρόπο”, είπε ο Πολιάνσκι.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος την Παρασκευή είχε προειδοποιήσει το Ιράν για επίθεση, διέκοψε μια επίσκεψη το Σαββατοκύριακο στην πολιτεία του Ντέλαγουερ και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Άμυνας και Επικρατείας, στην αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου. Δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ.

“Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι χαλύβδινη”, δήλωσε ο Μπάιντεν στο X μετά τη συνάντηση.

Ο πόλεμος στη Γάζα, στον οποίο το Ισραήλ εισέβαλε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενέτεινε τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτείνοντας τα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προκαλώντας πυρά μεγάλης εμβέλειας σε ισραηλινούς στόχους από την Υεμένη και το Ιράκ. .

Αυτές οι συγκρούσεις απειλούν τώρα να μετατραπούν σε μια άμεση ανοιχτή σύγκρουση που θέτει το Ιράν και τους περιφερειακούς του συμμάχους εναντίον του Ισραήλ και του κύριου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η περιφερειακή δύναμη της Αιγύπτου προέτρεψε για “ύψιστη αυτοσυγκράτηση”.

Ενώ το Ισραήλ και το Ιράν ήταν σκληροί εχθροί για δεκαετίες, η διαμάχη τους ξετυλίχθηκε κυρίως μέσω οργανώσεων ή στοχεύοντας το ένα τις δυνάμεις του άλλου που δρουν σε τρίτες χώρες.

Στην εξουδετέρωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ συνέβαλαν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία συμμετείχαν στην κατάρριψη ορισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με προορισμό το Ισραήλ πάνω από τη συνοριακή περιοχή Ιράκ-Συρίας, αναφέρει το ισραηλινό Channel 12re. Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με προορισμό το Ισραήλ, δήλωσαν τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν είπε ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να μεταφέρει αεροσκάφη και αντιτορπιλικά άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

“Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους”, είπε.

Ισχυρός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ανέφερε το γραφείο του.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση των Ιρανών. Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε drone ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Κάτοικοι σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας είπαν ότι άκουσαν έντονη εναέρια δραστηριότητα.

Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε ότι έχει θέσει τα αμυντικά της συστήματα εδάφους-αέρος γύρω από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες βάσεις σε κατάσταση συναγερμού, ανέφεραν πηγές του στρατού εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε εν συντομία στις αεροπορικές επιδρομές σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, επικρίνοντας τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

“Δέχονται επίθεση αυτή τη στιγμή”, είπε ο Τραμπ. “Αυτό συμβαίνει γιατί δείχνουμε μεγάλη αδυναμία. Αυτό δεν θα συνέβαινε, η αδυναμία που δείξαμε, είναι απίστευτη και δεν θα είχε συμβεί αν ήμασταν στην εξουσία”.

Το Ισραήλ προετοιμαζόταν για μια ιρανική απάντηση στο χτύπημα του προξενείου της Δαμασκού από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ “πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί” για μια επιχείρηση που χαρακτήρισε ισοδύναμη με μια επιχείρηση σε ιρανικό έδαφος.

Ο κύριος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ που ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινή βάση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube