ΕΠΑΦΕΣ.

Στο Λουξεμβούργο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει σειρά εποικοδομητικών επαφών με όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα συναντήσει και τον κύπριο ομόλογό του, με τον οποίο είναι σε συνεχή επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα, καθώς η Ελλάδα, εκτός των υπολοίπων επί των οποίων συνεργάζεται στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμβάλλει και στην ανακοπή των προσφυγικών ροών από τον Λίβανο. Αμέσως μετά, ο έλληνας ΥΠΕΞ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί Κατάρ και Κουβέιτ, όπως είχε ο ίδιος ανακοινώσει από τη Βουλή στις 12 Απριλίου, μία ημέρα πριν από την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Τότε, βασικό ζητούμενο της ελληνικής περιοδείας ήταν ο διάλογος επί του ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την πίεση του βάρους της ανθρωπιστικής κρίσης. Βασικές πτυχές του σχεδίου παραμένουν οι όμηροι και η ασφάλεια στη Γάζα την επόμενη ημέρα. Πλέον, μετά και το τελευταίο μήνυμα του Ισραήλ προς το Ιράν κι ενώ όλες οι πλευρές είναι σε επαγρύπνηση για πιθανή νέα επίδειξη ισχύος της Τεχεράνης, οι διπλωματικές επαφές Γεραπετρίτη στις χώρες του Κόλπου αποκτούν διευρυμένη σημασία. Αφενός γιατί το Κατάρ, που διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαμάς, θεωρείται κρίσιμος «παίκτης» και, επιπλέον, διότι το Κουβέιτ, που είναι κοντά στις ΗΠΑ, διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και μιλά με όλους προκειμένου να γνωρίζει την κατάσταση στο πεδίο και τις προθέσεις των εμπλεκομένων και όσων επηρεάζονται ή στηρίζουν αυτούς. Με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται πλέον εν αναμονή πιθανής νέας ιρανικής απάντησης και την ώρα που ο Νετανιάχου χαρακτηρίζεται από όλους ως παράγοντας «αστάθμητος», κρίσιμη παράμετρος για το τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή θεωρείται πλέον το αν με το τελευταίο ισραηλινό χτύπημα τελειώνει εδώ αυτό το επεισόδιο της κρίσης στη Μέση Ανατολή ή αν θα υπάρξει και νέος γύρος έντασης με συνέπειες απρόβλεπτες για όλους. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα πάντως υπογραμμίζουν πως, σε περίπτωση που το Ιράν εκλάβει την ισραηλινή απάντηση ως αναβάθμιση της κατάστασης, είναι εξαιρετικά πιθανό η Τεχεράνη να θεωρήσει εχθρούς της όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα παρέχουν υποστήριξη στο Τελ Αβίβ, με την Κύπρο, που φιλοξενεί βρετανικές βάσεις μαχητικών (τα οποία έλαβαν μέρος στην αναχαίτιση της πρόσφατης ιρανικής επίθεσης), να αντιμετωπίζει, εύλογα, άμεσο κίνδυνο.

Οσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρίσκεται στις χώρες του Κόλπου, τα διπλωματικά γραφεία σε Αθήνα και Αγκυρα θα αναζητούν ημερομηνία για ένα νέο ραντεβού με τον Χακάν Φιντάν, προκειμένου οι δύο ΥΠΕΞ να προετοιμάσουν το πλαίσιο διαλόγου για τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, που κλείδωσε για τις 13 Μαΐου. Σχολιάζοντας το επικείμενο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιέγραψε ως «επίσκεψη ανταπόδοσης», έκανε λόγο για «σημαντικό στάδιο στις σχέσεις» των δύο χωρών ενώ σημείωσε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συζητήσουν το πώς μπορούν να φέρουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, σε μια περίοδο που η Αγκυρα σηκώνει τους τόνους με αφορμή την ελληνική εξαγγελία για θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, ο έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο χθες για «υπεραντίδραση» και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα «που ανάγονται στην κυριαρχία της», εξηγώντας ότι δεν θα συζητήσουμε ποτέ «ούτε για την αποστρατιωτικοποίηση, τη φερόμενη εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε για ζητήματα γκρίζων ζωνών, ούτε για τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης», ενώ έκρινε πως δεν θα επηρεάσει το συγκεκριμένο ζήτημα τη συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να βάλει φρένο και στη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων, που θα γίνει με κριτήρια περιβαλλοντικά.

Πηγή: Τα Νέα