Weather Icon

Έκτακτη επικαιρότητα: Τι σημαίνει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Έκτακτη επικαιρότητα: Τι σημαίνει η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σάββας Καλεντερίδης: Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα στην ισραηλινή επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό

Έκτακτη εκπομπή του Σάββα Καλεντερίδη το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου 2023:

Το ρεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024) λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ και ολοκληρώθηκαν νωρίς την Κυριακή (14/4/2024).

Αρχικά το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones προς το Ισραήλ – το οποίο δέχτηκε επίθεση και από την Υεμένη και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Houthi.
«Δεκάδες drones κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε αρχικά η Jerusalem Post.

Η Ιρανική επίθεση με drones εκδηλώθηκε με τρία κύματα ενώ σύμφωνα με την CENTCOM (Αμερικανική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή) εκτοξεύτηκαν και πύραυλοι cruise.

Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν σχεδόν 400 πύραυλοι και drones… 250 drones, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι εδάφους-εδάφους κατά του Ισραήλ.

Το δεύτερο κύμα επίθεσης ξεκίνησε ξημερώματα 2:50 ώρα Ελλάδος, καθώς λίγο νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε χώρα συνδράμει το Ισραήλ θα αποτελέσει στόχο, και το τρίτο ακολούθησε.

Σε βοήθεια του Ιράν η Hezbollah εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ.
Κατά τους Ισραηλινούς το 99% των drones αναχαιτίστηκε κυρίως μέσω της αεροπορίας και λιγότερο με το Iron Dome τον σιδερένιο θόλο.

 

Institute for the Study of War: Οι ομοιότητες της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με αυτήν της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.

Συγκεκριμένα, αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανέφερε πως αναχαίτισε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν, ενώ «προκλήθηκαν μικρές ζημιές στις υποδομές» και ορισμένοι τραυματισμοί αναφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ.

Επίσης, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε αρχικά το Sky News επικαλούμενο πηγές άμυνας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη φύση της βρετανικής συμμετοχής στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, αλλά ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως πρόσθετα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την Επιχείρηση Shadow, που αποτελεί τη βρετανική επιχείρηση κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στόχος των πυραύλων και drones, που εκτοξεύθηκαν από Ιράν και Υεμένη εκτιμάται ότι ήταν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα Υψώματα του Golan και την έρημο Negev.

Δείτε την εκπομπή του Σαββάτου 14 Απριλίου 2024

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube