REAL TIME |

Weather Icon

Economic Times: Η Apple ενισχύει το αποτύπωμά της στην Ινδία

Economic Times: Η Apple ενισχύει το αποτύπωμά της στην Ινδία

Η Apple θα κατασκευάσει σπίτια στην Ινδία. Μέσω των προμηθευτών της, της Foxconn, της Tata και της Salcomp, η Apple ενισχύει το αποτύπωμά της στην Ινδία επενδύοντας σε στέγαση για τους υπαλλήλους της. Αυτή η ενέργεια καταδεικνύει την αφοσίωση της Apple στην Ινδία και είναι συνεπής με το ευημερούν μοντέλο στέγασης στην Κίνα. Η Apple παρουσιάζει μια πρόκληση για την ηγεμονία της Κίνας στις εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών καθώς βαθαίνει τις ρίζες της στην Ινδία.

Η Apple επιμένει στην αφοσίωσή της στην ινδική αγορά . Προμηθευτές και συμβασιούχοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Foxconn, Tata και Salcomp, σκοπεύουν να κατασκευάσουν περισσότερες από 78.000 κατοικίες για τους εργαζομένους της. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την κεντρική και την πολιτειακή κυβέρνηση της Ινδίας. Η Apple αποδεικνύει ότι ενισχύει τους δεσμούς της με την Ινδία με αυτό το τεράστιο στεγαστικό έργο. Ένα σημαντικό στοιχείο του οικοσυστήματος της Apple στην Κίνα ήταν η στέγαση των εργαζομένων.

Σχεδόν 35.000 από αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τη Foxconn, τον μεγαλύτερο προμηθευτή iPhone της Apple στην Ινδία. Το Foxconn βρίσκεται στο Sriperumbudur του Ταμίλ Ναντού. Αυτή τη στιγμή, 41.000 άνθρωποι εργάζονται στη Foxconn, με το 75% από αυτούς να είναι γυναίκες. Στο συγκρότημα Hosur, η Tata Electronics κατασκευάζει 11.500 μονάδες για χρήση από το προσωπικό της. Η Tata παράγει κυρίως θήκες iPhone τόσο για την τοπική όσο και για τη διεθνή αγορά. Η Salcomp, μια εταιρεία που παράγει περιβλήματα, μαγνητικά και τροφοδοτικά για την Apple, σχεδιάζει να απασχολήσει 3.969 κατοικίες.

Η Ινδία υιοθέτησε το μοντέλο της Κίνας

Η Foxconn, η επιχείρηση που προμηθεύει την πλειοψηφία των iPhone της Apple στην Ινδία, υιοθέτησε παρόμοια προσέγγιση στην Κίνα, στεγάζοντας υπαλλήλους κοντά στο εργοστάσιο της Foxconn και παρέχοντας τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες υπό διαχείριση.

Η στέγαση μεγάλης κλίμακας για υπαλλήλους θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες προσλήψεις, αυξημένη απόδοση και, φυσικά, η Apple να δημιουργήσει ισχυρή παρουσία στην Ινδία. Η Ινδία είναι αποφασισμένη να αναλάβει μια παραγωγή υψηλής ποιότητας, όπως αυτή των iPhone και ημιαγωγών, και είναι σχεδόν σαν μια εταιρεία που χτίζει ένα σπίτι για τον εαυτό της στην Ινδία όταν οι επιχειρήσεις στην Κίνα καταρρέουν λόγω γεωπολιτικών παραγόντων που ανακατευθύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα .

Η εγκαθίδρυση του οικοσυστήματος της Apple στην Ινδία θα ήταν πηγή ζήλιας για την Κίνα, η οποία ήταν ο κύριος παραγωγός προϊόντων Apple μέχρι τώρα. Αυτή είναι μια σημαντική ένδειξη ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μετακινούνται στην Ινδία, την οποία ο Πρωθυπουργός Narendra Modi προωθεί ανένδοτα ως στρατηγική «Made in India», με στόχο να ξεπεράσει την Κίνα ως κατασκευαστής παγκοσμίως.

Δύο χρόνια πριν, η Foxconn κατασκεύαζε εργατικούς κοιτώνες στην Ινδία. Εκείνη την εποχή, οι αναλυτές είπαν ότι η κατασκευή εργατικών κοιτώνων από την Foxconn στην Ινδία δεν σημαίνει αυτόματα ότι η εταιρεία εισάγει το κινεζικό μοντέλο στο σύνολό του. Σύμφωνα με τον Prachir Singh, Senior Research Analyst στο Counterpoint, είναι «απλώς μια εξομοίωση ενός μέρους μιας στρατηγικής που λειτούργησε αλλού».

Όταν οι παγκόσμιοι κατασκευαστές αναπτύσσονται εκτός της χώρας καταγωγής τους, δημιουργούν στρατηγικές προσαρμοσμένες στην εργατική νομοθεσία, την εργασιακή κουλτούρα και τις πρακτικές των ανθρώπων αυτών των νέων αγορών. Ωστόσο, ο Singh δήλωσε ότι «θα προσαρμοστούν στο τοπικό περιβάλλον αντί να εισάγουν ένα μοντέλο που έχουν τελειοποιήσει αλλού».

Ως το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, η Foxconn λειτουργεί την «πόλη iPhone» στο Zhengzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Henan της Κίνας. Σχεδόν 300.000 εργαζόμενοι διαμένουν σε κοιτώνες που κατασκευάζονται στην πανεπιστημιούπολη παραγωγής.

Η μαζική επιτόπια στέγαση για υπαλλήλους έχει σκοπό να αυξήσει την αποδοτικότητα των εργαζομένων μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης και δίνοντας στους εργαζομένους —ειδικά στις νεαρές κυρίες που ταξιδεύουν από μακρινά μέρη για να εργαστούν στο εργοστάσιο— μια αίσθηση ασφάλειας.

Η Apple βοηθά την Ινδία να ξεπεράσει την Κίνα σε μερίδιο αγοράς

Η Κίνα θα ανησυχεί για το οικοσύστημα της Apple που θα ριζώσει στην Ινδία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η Ινδία έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητεί την ηγεμονία της Κίνας στις εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών.

Δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιπτώσεις είναι πιο αισθητές εκεί. Σύμφωνα με την Fathom Financial Consulting με έδρα το Λονδίνο, το ποσοστό των εξαγωγών ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας στις ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα αυξήθηκε από 2,51% τον Νοέμβριο του 2021 σε 7,65% τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όπως αναφέρει το Bloomberg. Το ποσοστό αυξήθηκε από 4,79% σε 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που η Apple χρησιμοποιεί συμβασιούχους κατασκευαστές στην Ινδία για να παράγει τουλάχιστον το 7% όλων των iPhone της, η Samsung Electronics Co. έχει τη μεγαλύτερη κατασκευή κινητών τηλεφώνων στην Ινδία.

Ο Andrew Harris, οικονομολόγος στην Fathom Financial Consulting, δήλωσε σε πρόσφατη έκθεση ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών εξαγωγών είναι «πιθανώς το αποτέλεσμα της αυξανόμενης επένδυσης της Foxconn στην Ινδία». Η Ινδία παρήγαγε περίπου το 13% των iPhone που πωλήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι. Το ποσό που παράγεται στην Ινδία αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το επόμενο έτος.

Με την Ευρώπη και την Ιαπωνία να βλέπουν λιγότερα κέρδη από το μερίδιο αγοράς της Ινδίας, ο Χάρις είπε ότι η Ινδία μπορεί να στραφεί προς «διπλές αλυσίδες εφοδιασμού (Κίνα συν μία) αντί για πλήρη εγκατάλειψη της παραγωγής με βάση την Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν». Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας στη Γερμανία αντιπροσώπευαν το 3,38% του συνόλου της Κίνας και το 3,52% παγκοσμίως.

Η εγχώρια κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών της Ινδίας αυξάνεται ετησίως, παράγοντας αυξανόμενο αριθμό εξαρτημάτων στην εγχώρια αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές της χώρας σε μηχανικά είδη, κινητήρες δόνησης, προσαρμογείς φορτιστή, πλαστικά εξαρτήματα και άλλα ανταλλακτικά έχουν μειωθεί σημαντικά τόσο σε αξία όσο και σε όγκο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι εισαγωγές πλήρως συσκευασμένων gadget, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, μειώθηκαν κατά 40% μεταξύ Απριλίου και Ιανουαρίου του 24ου έτους.

Σύμφωνα με τους ανιχνευτές της αγοράς, το κυβερνητικό πρόγραμμα κινήτρων που συνδέεται με την παραγωγή (PLI) οδήγησε σε ετήσια αύξηση 5% στην τοπική παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών το 2023, ιδιαίτερα των smartphone. Αυτό οφειλόταν στο ότι περισσότεροι κατασκευαστές προμηθεύονταν εξαρτήματα από τοπικούς παραγωγούς που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον λογαριασμό των υλικών (BoM).

Η Apple αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος εργοδότης εργασίας

Η Apple έχει επίσης δείξει στην Ινδία πώς να λύσει την κρίση απασχόλησης. Η Ινδία προσπαθεί να επεκτείνει τον μεταποιητικό της τομέα σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας και να εκμεταλλευτεί τους χαμηλότερους μισθούς προσλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό νέων. Από την έναρξη του προγράμματος κινήτρων που συνδέεται με την παραγωγή (PLI) για smartphone, τον Αύγουστο του 2021, το οικοσύστημα της Apple έχει προσλάβει απευθείας πάνω από 150.000 άτομα, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο εργοδότη εργαζομένων με εργαζομένους στη χώρα.

Κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι νέοι ηλικίας 19-24 ετών που αναζητούν την πρώτη τους δουλειά. Επιπλέον, αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι περίπου 300.000 άτομα έχουν έμμεσα απασχοληθεί.

Το 2017, η Apple άρχισε να παράγει iPhone στην Ινδία και αύξησε την τοπική κατασκευή σύμφωνα με το πρόγραμμα PLI. Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με προμηθευτές για να κατασκευάσει έναν αυξανόμενο αριθμό εξαρτημάτων τοπικά και να χρησιμοποιήσει τους συμβασιούχους κατασκευαστές της, Foxconn, Wistron και Pegatron, για τη συναρμολόγηση των νεότερων μοντέλων iPhone.

Πτώση της Κίνας για την Apple

Η Apple χάνει έδαφος στην Κίνα, παρόλο που εγκαθίσταται στην Ινδία. Οι γεωπολιτικές αναταραχές και η εμφάνιση περιφερειακών εμπορικών σημάτων έχουν πλήξει τις κινεζικές δραστηριότητες της Apple. Πολλοί πιστεύουν ότι η ακμή της Apple στην Κίνα έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αποστολές iPhone από την Κίνα μειώνονται εδώ και τρεις συνεχόμενους μήνες, με τις πωλήσεις τον Φεβρουάριο να σημείωσαν εκπληκτική πτώση 33% από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό έρχεται μετά από μειώσεις 30% τον Δεκέμβριο και 39% τον Ιανουάριο. Όσον αφορά το άρθρο, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό το πτητικό μοτίβο θα διατηρηθεί μέχρι το 2024, εντείνοντας την πτώση 24% που υπέστη η Apple το 2023.

Τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, οι πωλήσεις iPhone της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Counterpoint, η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές αυτού του μήνα. Σύμφωνα με την ανάλυση του Counterpoint, το μερίδιο αγοράς της Apple για smartphones στην Κίνα μειώθηκε στο 15,7%, τοποθετώντας την στην τέταρτη θέση, από τη δεύτερη θέση ένα χρόνο νωρίτερα, όταν κατείχε μερίδιο αγοράς 19%. Η Apple προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις.

Η πτώση των πωλήσεων της Apple στην Κίνα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αμερικανική εταιρεία στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της. Στην Κίνα, αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στις συσκευές Apple, κάτι που μοιάζει με τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε κινεζικό λογισμικό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Πέρυσι, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οκτώ επαρχίες κινεζικών επιχειρήσεων και οργανισμών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση ζήτησαν από τα μέλη του προσωπικού τους να μην φέρουν ξένα ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, για δουλειά.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η Apple στην Κίνα είναι ο άλλος κύριος παράγοντας. Πολλά πράγματα προσθέτουν στα προβλήματα της Apple. Καταρχάς, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από κινέζους κατασκευαστές τηλεφώνων όπως η Huawei. Οι πελάτες ενδιαφέρονται για τη νεότερη σειρά Mate 60 της Huawei, καθώς διαθέτει μια ισχυρή CPU που παράγεται στην Κίνα. Όσον αφορά την τεχνολογία, μια αίσθηση εθνικισμού έχει επικρατήσει και στην Κίνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση Counterpoint, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Huawei, ο κύριος αντίπαλος του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα στην κινεζική αγορά smartphone υψηλής τεχνολογίας, σημείωσε αύξηση 64% στις πωλήσεις μονάδων ενώ οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν κατά 24%. Η Apple έπεσε στην τέταρτη από τη δεύτερη θέση, ενώ η Huawei ανέβηκε στην κορυφή καθώς το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε στο 16,5% από 9,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Η Apple «είδε έντονο ανταγωνισμό από μια ανανεωμένη Huawei στα υψηλότερα επίπεδα και πίεση από εταιρείες όπως η OPPO, η Vivo και άλλες στη μέση λόγω επιθετικής τιμολόγησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποκάλυψη ότι οι παραγωγοί της Apple στην Ινδία κατασκευάζουν κατοικίες για τους υπαλλήλους της επιτόπου υπογραμμίζει τη σταδιακή αλλά ουσιαστική μετάβαση στην κατασκευή από την Κίνα στην Ινδία.

 

ΠΗΓΗ: Economic Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube