Weather Icon

Διαδηλώσεις στη βορειανατολική Αρμενία! Διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη συμφωνία οριοθέτησης με το Αζερμπαϊτζάν – Το Μπακού ανακτά τον έλεγχο τεσσάρων χωριών

Διαδηλώσεις στη βορειανατολική Αρμενία! Διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη συμφωνία οριοθέτησης με το Αζερμπαϊτζάν – Το Μπακού ανακτά τον έλεγχο τεσσάρων χωριών

Κάτοικοι αρκετών αρμενικών κοινοτήτων στη βορειοανατολική επαρχία Ταβούς συνέχισαν τις διαδηλώσεις μέχρι το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου – ημέρες αφότου οι αρχές της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν μια συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων βάσει της οποίας το Μπακού θα ανακτήσει τον έλεγχο τεσσάρων πρώην αζερικών χωριών της περιοχής.

Η Αρμενική Υπηρεσία της RFE/RL αναφέρει ότι οι άνθρωποι στα χωριά Kirants και Baghanis, ειδικότερα, απέκλεισαν την κυκλοφορία σε τμήματα του δρόμου που συνδέει τα χωριά τους με τις πόλεις Ijevan και Noyemberian, αντίστοιχα.

Οι διαδηλωτές είπαν ότι δεν σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Ερεβάν και περίμεναν ότι αξιωματούχοι θα φτάσουν στο σημείο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Mher Grigoryan αναμένεται να συναντηθεί με τους διαδηλωτές αργότερα τη Δευτέρα.

Τι προηγήθηκε

Κάτοικοι αρκετών αρμενικών κοινοτήτων στη βορειοανατολική επαρχία Ταβούς ξεκίνησαν διαδηλώσεις αργά την Παρασκευή, 19 Απριλίου, αφού οι αρχές της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν μια συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων βάσει της οποίας το Μπακού θα ανακτήσει τον έλεγχο τεσσάρων χωριών που κατοικούσαν πρώην Αζέροι στην περιοχή .

Η Αρμενική Υπηρεσία της RFE/RL έμαθε ότι οι άνθρωποι στα χωριά Kirants και Baghanis, ειδικότερα, απέκλεισαν την κυκλοφορία σε τμήματα του δρόμου που συνδέει τα χωριά τους με τις πόλεις Ijevan και Noyemberian, αντίστοιχα.

Ορισμένοι κάτοικοι του Voskepar, ενός άλλου αρμενικού χωριού που πρόκειται να επηρεαστεί από τη σχεδιαζόμενη οριοθέτηση των συνόρων, ισχυρίστηκαν, εν τω μεταξύ, ότι αυτό που ανακοινώθηκε επίσημα από τις αρχές την Παρασκευή έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν όταν είχε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με κατοίκους του χωριού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Είπαν ότι θα συγκεντρωθούν στο χωριό το Σάββατο για να αποφασίσουν για τα περαιτέρω βήματά τους.

Μετά τον όγδοο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Αντιπροέδρου της Αρμενίας Mher Grigorian και του ομόλογού του του Αζερμπαϊτζάν, Shahin Mustafayev, που διεξήχθη σε άγνωστο τμήμα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις 19 Απριλίου, τα μέρη ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία ότι το αρχικό στάδιο της διαδικασίας οριοθέτησης θα περιλαμβάνει τμήματα μεταξύ τεσσάρων χωριών στην επικράτεια της επαρχίας Tavush της Αρμενίας και τεσσάρων εγκαταλελειμμένων χωριών που αποτελούσαν μέρος της περιφέρειας Qazax του Αζερμπαϊτζάν στη σοβιετική εποχή.

Έτσι, η Αρμενία συμφώνησε να επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν τα τέσσερα εγκαταλειμμένα συνοριακά χωριά που ελέγχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως το αρχικό βήμα για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο εθνών του Νοτίου Καυκάσου.

Η οριοθέτηση στα εν λόγω τμήματα θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαΐου, συμφώνησαν τα μέρη.

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών στο Ταβούς ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με τη διαμόρφωση της σοβιετικής εποχής θα τους στερήσει την πρόσβαση στις γεωργικές εκτάσεις τους και θα περιπλέξει την επικοινωνία τους με την υπόλοιπη χώρα λόγω του γεγονότος ότι ορισμένα τμήματα του δρόμου στην περιοχή θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Εξάλλου, εκφράζουν ανησυχίες ότι η αποχώρηση της Αρμενίας από τις τρέχουσες στρατιωτικές της θέσεις θα καταστήσει τους ντόπιους πολίτες πολύ πιο ευάλωτους στις ένοπλες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αρμενίας έδωσε εξηγήσεις την Παρασκευή, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ανησυχίες των κατοίκων των παραμεθόριων κοινοτήτων.

«Για πρώτη φορά, θα υπάρξει οριοθετημένο κρατικό σύνορο μεταξύ των χωρών μας [Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν] στο τμήμα των τεσσάρων χωριών», ανέφερε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress της Αρμενίας.

«Ας σημειώσουμε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ κοντά σε αυτά τα χωριά ακόμη και σήμερα και είναι υπό ευθεία πυρά. Ναι, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης του Αζερμπαϊτζάν θα πλησιάσει τα χωριά Kirants και Voskepar, αλλά τα χωριά τους και τα δικά μας θα χωριστούν με οριοθετημένα κρατικά σύνορα. Αυτό είναι βασικός παράγοντας και ας μην ξεχνάμε ότι η προστασία των συνόρων θα γίνει από τους συνοριοφύλακες της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την παροχή ασφάλειας, οι οποίες θα συζητηθούν και θα διευκρινιστούν επίσης στο εγγύς μέλλον», ανέφερε το Γραφείο του Πασινιάν.

Αναγνώρισε ότι «λίγες εκατοντάδες μέτρα από το περίγραμμα του δρόμου» θα πρέπει να αλλάξουν στο τμήμα του χωριού Κιράντς, κάτι που είπε «δεν είναι κάτι δύσκολο και θα υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube