Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 14 Απριλίου 2024

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Στρατιωτικά ανώτερο το Ισραήλ, κατέγραψε νίκη στην επίθεση του Ιράν

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Στρατιωτικά ανώτερο το Ισραήλ, κατέγραψε νίκη στην επίθεση του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μετέχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μετέχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν, μετά από εκείνη της Τεχεράνης στο Ισραήλ, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντάς του την υπεροχή του Ισραήλ παρά την επίθεση του Ιράν. Αυτό αναφέρουν στο CNN Αμερικανοί αξιωματούχοι, δίνοντας περαιτέρω λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνομιλία των δυο πολιτικών.

Το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει πως κατέγραψε μια νίκη γιατί η τρέχουσα εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και έδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ, σημείωσε ο Μπαίντεν στον Νετανιάχου.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι κατά την επίθεση του Ιράν είχαν αναχαιτιστεί από το Ισραήλ σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι – συμπεριλαμβανομένων 300 βαλλιστικών πυραύλων. Κανένας πύραυλος κρουζ δεν είχε αντίκτυπο και δεν χτυπήθηκε τίποτα «αξίας», είπε ο αξιωματούχος.

Ειδικότερα, οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 70 drones και τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Η αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων έγινε από πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Το Ιράν εκτόξευσε συνολικά περισσότερους από 300 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Μπάιντεν για συνομιλία με Νετανιάχου

«Νωρίτερα σήμερα, το Ιράν -και οι σύμμαχοί του που δρουν από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ- εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ. Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο.

Κατόπιν δικής μου εντολής, για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αποστολές και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ. Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αύριο, Δευτέρα (15/4), θα συγκαλέσω τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7 για να συντονίσουμε μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν. Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις κατά των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας». 

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube