Βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια μερική νίκη του ιδρυτή του WikiLeaks.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνεδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.

Η λήψη απόφασης για την υπόθεση αναβλήθηκε για τις 20 Μαΐου.

Ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που συνολικά επισύρουν μέχρι και ποινή 175 ετών.

Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από Associated Press, AFP, Reuters