Weather Icon
Εθνική Άμυνα 11 Μαρτίου 2024

Το μυστικό του Ευάγγελου Αβέρωφ στην στράτευση γυναικών

Το μυστικό του Ευάγγελου Αβέρωφ στην στράτευση γυναικών

Υπήρχε ένα μυστικό για την επιτυχή εθελοντική στράτευση των γυναικών, ένα μυστικό το οποίο ξεκλείδωσε πρώτος και με επιτυχία το 1977 (με νωπή ακόμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο), ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ. Όταν έφερε στη Βουλή τον σχετικό νόμο, καθιέρωσε επιπλέον και τα κίνητρα που πρόσφερε η πολιτεία στις γυναίκες ώστε να υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στην εθελοντική στράτευσή τους. Έδωσε ως κίνητρο τα λεγόμενα μόρια για πρόσληψη στο Δημόσιο. Τότε, όπως οι παλαιότεροι γνωρίζουν, δεν είχε καν εφευρεθεί το ΑΣΕΠ, υπήρχε ένα όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στο Δημόσιο, αναγκάζοντας τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιβάλει τα μόρια για προσλήψεις με ισχυρότερο μόριο την εθελοντική εργασία.

Αλλά ο Ευάγγελος Αβέρωφ δεν έμεινε μόνον στα μόρια, καθιέρωσε στα στρατόπεδα ειδικά καταλύματα για τις γυναίκες, ειδική εκπαίδευση (προσαρμοσμένη στα ισραηλινά πρότυπα) και το σημαντικότερο ειδικά προνόμια (περισσότερες άδειες, υπηρέτηση σε μονάδα της αρεσκείας τους) στις εθελόντριες στρατιωτίνες μητέρες.

Ο νόμος αυτός δεν έχει καταργηθεί καθότι, ως γνωστόν ένας νόμος καταργείται μόνον με άλλον νόμο. Συνεπώς η εξαγγελία Νίκου Δένδια για εθελοντική στράτευση γυναικών θα πρέπει να βασιστεί σε αυτόν τον νόμο, με το ερώτημα όμως, όπως και ο ίδιος είπε, που πρέπει να απαντηθεί, είναι: “πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική στράτευση των γυναικών».

Μαθαίνω λοιπόν πως ήδη προωθείται το πρώτο κίνητρο: Οι δόκιμες αξιωματικοί γυναίκες θα μπορούν να υπηρετούν στις τεχνικές δεξιότητες και ειδικότητες. Θα μπορούν επίσης να παραμένουν στο στράτευμα για τη συμπλήρωση των μεταπτυχιακών τους

Αυτή η εθελοντική κατάταξη γυναικών κατά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. «Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας) είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας» όπως είπε.

ΠΗΓΗ: Βηματοδότης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube