Weather Icon
Υεμένη 5 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει με τα 4 “κομμένα” υποθαλάσσια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα

Τι συμβαίνει με τα 4 “κομμένα” υποθαλάσσια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα

“Έχουν κοπεί” τα εξής καλώδια: SEACOM, TGN, Africa Asia Europe-One και Europe India Gateway

Τουλάχιστον τέσσερα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, μέσω των οποίων εκτελείται το 97% της κυκλοφορίας του διαδικτύου στην περιοχή, υπέστησαν ζημιές την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, που αδυνατούν να προχωρήσουν στην άμεση επισκευή τους λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στην Υεμένη.

Η HGC Communications, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι “έχουν κοπεί” τα εξής καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα: SEACOM, TGN, Africa Asia Europe-One και Europe India Gateway.

Η HGC σημείωσε ότι η ζημιά έχει επηρεάσει περίπου το 25% της διαδικτυακής κίνησης, η οποία τώρα ανακατευθύνεται μέσω της ηπειρωτικής Κίνας και ανατολικά μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η SEACOM, τηλεπικοινωνιακός πάροχος με έδρα τον Άγ. Μαυρίκιο, επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal ότι το καλώδιό της στην Ερυθρά Θάλασσα υπέστη ζημιά και ότι οι επισκευές θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το β’ τρίμηνο του 2024 λόγω της έντασης στην περιοχή.

Το καλώδιο Europe India Gateway κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών AT&T και Verizon, αλλά από τη Δευτέρα καμία από τις δύο εταιρείες δεν επιβεβαίωσε αν η παροχή διαδικτύου έχει επηρεαστεί.

Η Tata Communications, η ινδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που διαχειρίζεται το καλώδιο TGN, επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι το καλώδιό της υπέστη ζημιά κοντά στην Υεμένη και ότι ορισμένες υπηρεσίες ήταν εκτός λειτουργίας ή ανακατευθύνθηκαν (η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού του Forbes).

Η SEACOM, η AT&T και η Verizon δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού από το Forbes, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλοι κυβερνητικοί φορείς δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας το 2017 εκτιμά ότι το 97% όλων των διηπειρωτικών ηλεκτρονικών επικοινωνιών πραγματοποιείται με τη χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Η ίδια μελέτη προσέφερε ένα σαφές παράδειγμα για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα καλώδια στη Μέση Ανατολή. Όταν τρεις δύτες επιχείρησαν να κόψουν σκόπιμα ένα υποθαλάσσιο καλώδιο κοντά στην Αλεξάνδρεια το 2013, η ταχύτητα του διαδικτύου στην Αίγυπτο μειώθηκε κατά περίπου 60%.

Οι αναφορές για πιθανές ζημιές που έχουν υποστεί τα καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα άρχισαν να κυκλοφορούν την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον ένα ισραηλινό μέσο ενημέρωσης απέδωσε τη ζημιά στους Χούθι, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο φορτηγά πλοία στην θαλάσσια οδό της Ερυθράς σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τη Χαμάς στον πόλεμο στη Γάζα. Οι Χούθι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Σε ανακοίνωσή τους, οι αντάρτες της Υεμένης ανέφεραν ότι “επιθυμούν να κρατήσουν όλα τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών μακριά από οποιονδήποτε κίνδυνο” και υποσχέθηκαν να παρέχουν υποδομές για την “επισκευή και συντήρηση” των καλωδίων.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube