Weather Icon
Βατικανό , Ουκρανία , Ρωσία 10 Μαρτίου 2024

Ο Πάπας καλεί τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί!

Ο Πάπας καλεί τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί!

Σε διαπραγμάτευση, εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά στον πόλεμο για την Ουκρανία, κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Πάπας, όπως προκύπτει από απόσπασμα συνέντευξης του ποντίφηκα στο πλαίσιο εκπομπής που θα μεταδοθεί στις 20 Μαρτίου.

Ο Πάπας ανέφερε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει αυτό που ονόμασε το θάρρος της «λευκής σημαίας» και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και έχει κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Η δήλωση του Παπα, προηγήθηκε χρονικά της πρότασης Ερντογάν, ο οποίος στη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι αν και είπε, ότι επιθυμεί την ειρήνη, δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος. Το ειρηνευτικό σχέδιο του ίδιου του ουκρανού ηγέτη ζητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την Ουκρανία και την αποκατάσταση των κρατικών της συνόρων. Το Κρεμλίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με όρους που θέτει το Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος του Ζελένσκι δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων του Πάπα.

Στη συνέντευξη, ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με μια συζήτηση μεταξύ εκείνων που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει, καθώς δεν μπόρεσε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, και εκείνων που λένε ότι κάτι τέτοιο θα νομιμοποιήσει ενέργειες. Ο ερευνητής χρησιμοποίησε τον όρο «λευκή σημαία» στην ερώτηση. «Είναι μια ερμηνεία, αυτή είναι αλήθεια», είπε ο Φράνσις, σύμφωνα με μια εκ των προτέρων απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης και ένα μερικό βίντεο που δόθηκε στη διάθεση του Reuters το Σάββατο.

«Αλλά νομίζω ότι ο ισχυρότερος είναι αυτός που κοιτάζει την κατάσταση, σκέφτεται τους ανθρώπους και έχει το θάρρος της λευκής σημαίας και διαπραγματεύεται», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων.”Η λέξη διαπραγματεύομαι είναι μια θαρραλέα λέξη. Όταν βλέπεις ότι νικήθηκες, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς”, είπε ο Ποντίφηκας. Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε όρους όπως «λευκή σημαία» ή «ηττημένος» στη συζήτηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αν και έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ανάγκη για διαπραγματεύσεις. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι είπε ότι ο Πάπας χρησιμοποίησε τον όρο «λευκή σημαία» που έλεγε ο συνομιλητής του και τον χρησιμοποίησε «για να υποδείξει το τέλος των εχθροπραξιών (και) μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με το θάρρος των διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube