Weather Icon
ΗΠΑ 16 Μαρτίου 2024

NYT: Το Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

NYT: Το Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω του Ομάν

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων συνομιλιών, το Ιράν ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιφέρει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ πίεσαν την Τεχεράνη να περιορίσει τις επιθέσεις μέσω της Χεσμπολάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times την Παρασκευή.

Η έκθεση πρόσφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση του Ιανουαρίου στο Ομάν μεταξύ του απεσταλμένου  της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακγκερκ, και του ειδικού απεσταλμένου για το Ιράν, Άμπραμ Πάλει, και του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπακέρι Χανί,  η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.

Εκτός από το να ζητήσει από το Ιράν να περιορίσει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και να εκφράσει ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι New York Times ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία να σταματήσουν να στοχεύουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Επικαλούμενη Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους, η έκθεση ανέφερε ότι ο Χάνι με τη σειρά του μετέφερε ένα ιρανικό αίτημα προς τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σήμαινε προσωρινή εκεχειρία ή μόνιμο τέλος στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας που κυβερνά τη Γάζα και οι ηγέτες του επαίνεσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν πως η Ισλαμική Δημοκρατία συνέχισε να αρνείται ότι ελέγχει τις δραστηριότητες των Χούθι, αλλά είπαν ότι θα μπορούσε να τους επηρεάσει ώστε να σταματήσουν πλήρως τις επιθέσεις μόνο μετά την επίτευξη εκεχειρίας.

Αν και δεν επετεύχθη συμφωνία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν δήλωσαν ότι συνέχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω του Ομάν σχετικά με τους πληρεξούσιους και την κατάπαυση του πυρός.

Ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στους Times ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συμμετάσχει στις συνομιλίες για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στη διπλωματία με διάλογο παρά τις αυξημένες περιφερειακές εντάσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν ξεκίνησε τη συνάντηση και ότι το Ομάν προέτρεψε έντονα τις ΗΠΑ να στείλουν εκπροσώπους.

Η συνάντηση πριν από δύο μήνες στο Μουσκάτ, στην οποία μεσολάβησαν αξιωματούχοι του Ομάν, ήταν η πρώτη δέσμευση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά τις «συνομιλίες εγγύτητας» που είχαν σταματήσει από τότε για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τον Μάιο, οι οποίες επίσης διεξήχθησαν στο Ομάν.

Ένας γύρος συνομιλιών που ήταν προγραμματισμένος για τον Φεβρουάριο καθυστέρησε όμως καθώς ο ΜακΓκουρκ ανακατεύθυνε την εστίασή του στις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας προσωρινής εκεχειρίας και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Μια δεύτερη συμφωνία με τη Χαμάς δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και τρεις μήνες μετά την τελευταία προσωρινή εκεχειρία με την τρομοκρατική ομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, στην οποία απελευθερώθηκαν 105 όμηροι από τους 253 που συνελήφθησαν κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο έμμεσος διπλωματικός δίαυλος με την Τεχεράνη θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ως «μέθοδος για την προβολή ολόκληρου του φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι το μέσο επέτρεψε στις ΗΠΑ να μεταφέρουν στο Ιράν πώς να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube