Μία άνετη, αλλά εν πολλοίς συμβολική, νίκη πέτυχε η Νίκι Χέιλι στις εσωκομματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την ανάδειξη του προσώπου, που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Χέιλι, η μοναδική πια αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα, επικράτησε στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε το κόμμα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που έκανε νωρίτερα το ινστιτούτο Edison Research. Ήταν η πρώτη νίκη για την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και ήρθε με το θριαμβευτικό 62,86% των ψήφων έναντι 33,22% του πρώην προέδρου. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 2.035 μέλη του κόμματος.

Έως τώρα, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε σαρώσει όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν — επικρατώντας ακόμη και στη Νότια Καρολίνα, όπου είχε διατελέσει κυβερνήτρια η κυρία Χέιλι— και γενικά θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι εκείνος, που θα λάβει το χρίσμα. Έχει ήδη εξασφαλίσει 244 αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος, έναντι 43 της αντιπάλου του.

Έρχεται η Σούπερ Τρίτη

Η νίκη της Χέιλι σημειώθηκε δυο ημέρες πριν από τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» (αύριο 5η Μαρτίου), καθοριστικό για την έκβαση της κούρσας ραντεβού, καθώς διεξάγονται ταυτόχρονα ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες και μια περιοχή (στην Αμερικανική Σαμόα). Η κυρία Χέιλι έχει πει πως εννοεί να συνεχίσει την προσπάθειά της τουλάχιστον ως αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ , Ναυτεμπορική