Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 16 Μαρτίου 2024

Ιταλός υπ. Άμυνας: Η Ευρώπη χρειάζεται ξεκάθαρη, ενιαία στρατηγική κατά της Ρωσίας

Ιταλός υπ. Άμυνας: Η Ευρώπη χρειάζεται ξεκάθαρη, ενιαία στρατηγική κατά της Ρωσίας

«Σαφής, μη αντιφατική στρατηγική»

Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις «μεγάλες δηλώσεις» και τις αντιφάσεις, αλλά να έχει μια σαφή και ενιαία στρατηγική κατά της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν θα στείλει στρατεύματα στη ζώνη της σύγκρουσης.

«Η Δύση θα πρέπει να αποφύγει τις μεγαλόστομες δηλώσεις – όπως το να στείλει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προσπαθώντας να φανεί καλύτερη. Ή να αποφεύγει να διασπάται σε συνεδριάσεις των δύο ή των τριών, όταν είμαστε 27 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κροσέτο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica το Σάββατο. 

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, «έναν μονόλιθο», ο Κροσέτο δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «μια σαφή, μη αντιφατική στρατηγική, και ίσως να οικοδομηθεί από κοινού ως συνασπισμός».

Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει το Κίεβο, έως το 2024, με υλικά και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο υπέγραψε δεκαετές αμυντικό σύμφωνο για την υποστήριξη της εμπόλεμης χώρας, αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των χωρών του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Γερμανία. Στις κοινές τους δηλώσεις, ανέδειξαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα των συμμάχων να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία, χωρίς να αναφερθούν ωστόσο σε ζητήματα στα οποία διαπιστώνεται διαφορά προσέγγισης, όπως σε σχέση με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή την παρουσία στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Απέφυγαν ωστόσο ζητήματα στα οποία διαπιστώνεται διαφορά προσέγγισης, όπως σε σχέση με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή την παρουσία στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ο Σολτς ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση την «άμεση» αποστολή περισσότερων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τη δημιουργία μιας «συμμαχίας νέων δυνατοτήτων» στο πλαίσιο του σχήματος του Ραμστάιν προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα πυρομαχικά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις – με συνεργασίες και εντός Ουκρανίας.

Ο Κροσέτο δήλωσε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε συναντήσεις σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε ξεχωριστή συνέντευξή του στη Corriere della Sera το Σάββατο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν ιταλικά στρατεύματα στην Ουκρανία και δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να επιτύχουμε την ειρήνη, όχι να διευρύνουμε τον πόλεμο».

Πηγές: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube