Βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, κοντά στη Μόσχα, έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Στο βίντεο που αναδημοσιεύθηκε στα social media καταγράφονται οι στιγμές που οι δράστες – βαριά οπλισμένοι μπαίνουν στον χώρο και ανοίγουν πυρ αδιακρίτως, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Κρατούν αυτόματα όπλα και ένας από αυτούς μαχαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από το λουτρό αίματος. Συνολικά 107 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων 60 παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση. Ένα παιδί είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ακόμη δύο σε πολύ σοβαρή. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ανέβει δραματικά, έχουν προειδοποιήσει οι αρχές.

Χθες το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω ανάρτησης του ενημερωτικού της δικτύου Amaq στο Telegram, φωτογραφία των τεσσάρων δραστών – όπως ισχυρίστηκε – της αιματηρής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό δεν έκανε καμία αναφορά στο ISIS. Έκανε λόγο για βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας και διεμήνυσε πως οι δράστες και όσοι έδωσαν εντολή και είναι υπεύθυνοι για την επίθεση θα τιμωρηθούν. Αν και απέφυγε να δώσει το όποιο στοιχείο για την ταυτότητά τους, υποστήριξε ότι οι δράστες ήθελαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή, ενώ και φιλο-ουκρανοί Ρώσοι μαχητές δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση.

Ναυτεμπορική