Weather Icon
Ιράν 2 Μαρτίου 2024

Ιράν: Στο 40% περιορίστηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

Ιράν: Στο 40% περιορίστηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

Η συμμετοχή είναι η χαμηλότερη από την Ισλαμική Επανάσταση

Μόλις στο 40% έφτασε η συμμετοχή των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν, που θεωρούνταν ως δοκιμή της νομιμότητας του κληρικού κατεστημένου, και είναι η χαμηλότερη συμμετοχή από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αναφέρουν ανεπίσημες πηγές που επικαλείεται το πρακτορείο Reuters.

Με τους μετριοπαθείς και τους συντηρητικούς να απέχουν από τις εκλογές και τους μεταρρυθμιστές να τις χαρακτηρίζουν ως ανελεύθερες και άδικες, η εκλογική αναμέτρηση δόθηκε  ουσιαστικά μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των χαμηλών τόνων συντηρητικών που διακηρύσσουν την πίστη στα ισλαμικά επαναστατικά ιδεώδη.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενδέχεται να ανακοινώσει τα επίσημα ποσοστά συμμετοχής αργότερα μέσα στη μέρα. 

Οι πρώτες κάλπες μετά τις διαδηλώσεις 2022-23

Tο κατεστημένο των κληρικών της Τεχεράνης χρειάζονταν μεγάλη προσέλευση για να αποκαταστήσουν  τη νομιμότητά τους, που επλήξη σοβαρά από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2022-23 που εξελίχθηκαν στις χειρότερες πολιτικές αναταραχές από την επανάσταση.

Ωστόσο, οι επίσημες έρευνες έδειξαν ότι μόνο το 41% περίπου των Ιρανών που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψήφιζαν. 

Αυτό φάνηκε να επιβεβαιώνεται στις κάλπες καθώς η εφημερίδα Hamshahri ανέφερε ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 41% των ψηφοφόρων, είχαν προσέλθει.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Η συμμετοχή στο Ιράν έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ 42,5% στις βουλευτικές εκλογές του 2020, ενώ περίπου το 62% των ψηφοφόρων συμμετείχε το 2016.

Η εφημερίδα  χαρακτήρισε τη συμμετοχή στις εκλογές που έγιναν την Παρασκευή “ένα χαστούκι 25 εκατομμυρίων” στις εκκλήσεις για εκλογικό μποϊκοτάζ, σε πρωτοσέλιδο τίτλο δίπλα σε μια απεικόνιση ενός ψηφοδελτίου που χτυπάει στο πρόσωπο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι εκλογές συνέπεσαν με την αυξανόμενη απογοήτευση του κόσμου για τα οικονομικά δεινά του Ιράν και τους περιορισμούς στις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube