Weather Icon

Η Τουρκία αμφισβητεί μέσω NAVTEX και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Τουρκία αμφισβητεί μέσω NAVTEX και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις που είχε πρωταγωνιστήσει στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. | Φωτογραφία αρχείου Ap Photo/Burhan Ozbilici

Η αντίδραση από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει και έγινε με ακόμη μια NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας

Ένας ακόμη πόλεμος ανακοινώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα με αφορμή την τουρκική προσπάθεια να διεξάγει έρευνες βορείως των κυπριακών ακτών.

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex την περασμένη Παρασκευή ενημερώνοντας για έρευνες του σκάφους “Bilim 2” μεταξύ 5 και 15 Μαρτίου βόρεια των ακτών της Κύπρου.

Ως απάντηση η Λευκωσία εξέδωσε Anti-NAVTEX καταγγέλλοντας ότι η τουρκική ενέργεια είναι παράνομη και παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας.

Η αντίδραση από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει και έγινε με ακόμη μια NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, με την οποία αμφισβητεί, ουσιαστικά, το όνομα «Κύπρος». 

Στην τουρκική αντι-Navtex αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η Κύπρος που αναφέρεται στο NAVWARN LARNACA NR MA76-089/24 δεν είναι το αρχικό κράτος της εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960».

«Ως εκ τούτου η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος ‘Κύπρος’ ούτε ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη Ίδρυσης του 1960», προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι «οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ε/κ διοίκησης μέσω του NAVWARN ΛΑΡΝΑΚΑΣ MA84-124/23 είναι άκυρες και ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία»

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube