Στην αποβολή όσων έχουν προβεί από χθες τη νύχτα στην κατάληψη ενός κτιρίου της πανεπιστημιούπολης απειλεί να προχωρήσει το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το ανώτατο ίδρυμα από το οποίο ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος στις ΗΠΑ κατά του πολέμου στη Γάζα.

Εκεί στήθηκαν οι πρώτες σκηνές φοιτητών, που ζητούσαν από το πανεπιστήμιο να διακόψει τις σχέσεις με εταιρείες που στηρίζουν τον πόλεμο και τάσσονταν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης πυρός.

Εκεί είχαμε και την πρώτη επέμβαση της αστυνομίας, που όχι μόνο δεν ανέκοψε τις διαδηλώσεις, αλλά θεωρείται ότι ήταν το γεγονός που οδήγησε στην κλιμάκωση και επέκτασής τους. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ πώς ξέσπασαν και πώς φούντωσαν οι διαδηλώσεις).

«Η λειτουργία του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να διαταράσσεται»

«Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης με τις πράξεις τους (…). Οι φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποβολής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Columbia, Μπεν Τσανγκ.

«Είπαμε ξεκάθαρα χθες ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν μπορεί να διαταράσσεται μονίμως από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες. Η συνέχιση αυτού (του τρόπου δράσης) θα έχει ασφαλώς συνέπειες”, τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Τσανγκ, κατηγορώντας τους καταληψίες ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική