Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια ισχυρή εναέρια βόμβα που έχει αποδεκατίσει την άμυνα της Ουκρανίας και ανατρέπει τις ισορροπίες στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζει το CNN. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ το έκανε μετατρέποντας ένα βασικό όπλο της σοβιετικής εποχής σε βόμβα ολίσθησης, που μπορεί να προκαλέσει κρατήρα πλάτους 15 μέτρων.

Πρόκειται για τη βόμβα FAB-1500, ουσιαστικά ένα όπλο 1,5 τόνου, από το οποίο σχεδόν το μισό αποτελείται από ισχυρά εκρηκτικά. Ρίπτεται από ψηλά με μαχητικά αεροσκάφη από απόσταση περίπου 60-70 χιλιομέτρων και είναι εκτός του βεληνεκούς μεγάλου μέρους της ουκρανικής αερομάνυας. Η FAB-1500 είναι ακόμη ένα παράδειγμα του πώς η Ρωσία παίζει το δικό της «παιχνίδι» στην Ουκρανία, προκαλώντας μαζικές καταστροφές πριν προσπαθήσει να καταλάβει εδάφη, σχολιάζει το CNN.

Πρόσφατα βίντεο από τις γραμμές μάχης στην περιοχή του Ντoνέτσκ έχουν απεικονίσει την τεράστια δύναμη αυτών των βομβών, που μεταξύ άλλων έχουν χτυπήσει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, εργοστάσια και πύργους τηλεπικοινωνιών – μέρη από τα οποία οι Ουκρανοί συντονίζουν την άμυνά τους.

Γλιστράει στον στόχο και «είναι μια κόλαση»

Η FAB-1500 κατευθύνεται μέσω ενός συστήματος καθοδήγησης, ενω τα αναδυόμενα πτερύγια της επιτρέπουν να «γλιστρήσει» προς τον στόχο της. Ο Joseph Trevithick, ο οποίος έχει γράψει για την ανάπτυξη της βόμβας στο TheWarZone, λέει ότι «προσφέρουν μια νέα και πολύ πιο καταστροφική επιλογή πλήγματος».

Ένας στρατιώτης από την 46η Επίλεκτη Αεροπορική Ταξιαρχία της Ουκρανίας είπε στο CNN από την πρώτη γραμμή της πόλης Krasnohorivka στο Ντονέτσκ την περασμένη εβδομάδα: «Προηγουμένως, είχαμε δεχθεί βομβαρδισμοί μόνο με πυροβολικό. Τώρα τα ορκ [Ρώσοι] κινούνται πιο επιθετικά. Άρχισαν να χρησιμοποιούν μέσα της πολεμικής αεροπορίας, ιδιαίτερα την FAB-1500».

«Γιατί χρησιμοποιούν τη FAB-1500; Γιατί η ζημιά που προκαλεί είναι πολύ σοβαρή. Εάν επιβιώσεις, είναι σίγουρο ότι θα έχεις τραυματιστεί». «Ασκεί μεγάλη πίεση στο ηθικό των στρατιωτών. Δεν το αντέχουν όλοι. Ενώ είναι λίγο πολύ συνηθισμένοι στην FAB-500 μέχρι τώρα. Αλλά η FAB-1500 είναι κόλαση».

Οι βόμβες FAB ισχυρό χαρτί για τη Ρωσία

Η χρήση βομβών FAB έχει γίνει κρίσιμο στοιχείο στη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντόνετσκ, ειδικά για την ισοπέδωση των ουκρανικών άμυνων μέσα και γύρω από την Αβντίιβκα, η οποία έπεσε τον Φεβρουάριο.

Ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε στο CNN: «Την παραμονή και κατά τη διάρκεια της μάχης της Αβντίιβκα εκατοντάδες αεροπορικές βόμβες εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Χρησιμοποιήθηκαν 250 μόνο σε 48 ώρες.»

Η FAB-1500 είναι η πιο ισχυρή σε μια οικογένεια «βουβών βομβών» της σοβιετικής εποχής που μετατρέπονται τώρα σε εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα σε μια φθηνή αλλά ισχυρή έκδοση ενός πυραύλου.

Οι Ρώσοι έχουν πολύ βαριά δύναμη πυρός για να αυξήσουν δραματικά τις απώλειες της Ουκρανίας, αν και όχι ακόμη αρκετή για να αλλάξουν ριζικά τις γραμμές του μετώπου.

Ο Ιχνάτ είπε στο CNN: «Η μετατροπή τους δεν είναι φθηνή ή γρήγορη, αλλά εξακολουθεί να στοιχίει πολύ λιγότερο από τα εκατομμύρια δολάρια που κοστίζει ένας πύραυλος. Είναι δεκάρες σε σύγκριση με έναν πύραυλο».

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ άρχισαν να αναφέρονται στο όπλο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δοκιμαζόταν η ακρίβειά του. Το Fighterbomber σημείωσε ότι «μετά από πολλούς μήνες δοκιμών και λαθών», μία FAB-1500 είχε χτυπήσει με ακρίβεια τον «στόχο μάχης» της για πρώτη φορά.

Το Fighterbomber, το οποίο έχει δεσμούς με τον ρωσικό στρατό και έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο συνδρομητές, ισχυρίστηκε ότι το νέο κιτ ολίσθησης είχε αυξήσει την εμβέλεια των βομβών.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τόσο ουκρανικές όσο και ρωσικές πηγές μίλησαν για τη χρήση της τεράστιας βόμβας στη Χερσώνα στον νότο και στο Χάρκοβο στο βορρά.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφτηκε το εργοστάσιο της JSC Tactical Missiles Corporation -μεγάλης κατασκευάστριας όπλων- στην περιοχή της Μόσχας, παρουσιάζοντας τα φτερά που αναπτύχθηκαν για τη βόμβα. Σύμφωνα με το βίντεο του υπουργείου, η εταιρεία είπε ότι ανέπτυξε πυρομαχικά «υψηλής ακρίβειας» που μετατρέπουν παλιές βόμβες ελεύθερης πτώσης σε όπλα ολίσθησης.

Ο διευθυντής του εργοστασίου ανέφερε περήφανα στον Σόιγκου ότι η παραγωγικότητα είχε αυξηθεί κατά 40%.

Τα  Su-34

Τα ρωσικά αεροπλάνα που στέλνουν αυτές τις βόμβες δεν είναι άτρωτα. Η ουκρανική αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά μαχητικά Su-34 τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής αεράμυνας δεν έχει το βεληνεκές να χτυπήσει αεροπλάνα περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Ihnat είπε στο CNN: «Η αεράμυνα μας γίνεται ισχυρότερη, αλλά ακόμα δεν έχουμε αρκετά… Στόχος τους δεν είναι μόνο να χτυπήσουν τις θέσεις μας στην πρώτη γραμμή, αλλά με τις βόμβες κατευθυνόμενης ολίσθησης να πλήξουν πίσω θέσεις διοίκησης, πίσω προμήθειες, πυρομαχικά και ούτω καθεξής».

Ναυτεμπορική