Weather Icon

Η φύση των απειλών αλλάζει για το Ναυτικό – Πρώτη χρήση των SM-6, SeaCeptor, CAMM και CIWS στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φύση των απειλών αλλάζει για το Ναυτικό – Πρώτη χρήση των SM-6, SeaCeptor, CAMM και CIWS στην Ερυθρά Θάλασσα

Χωριανόπουλος Άγγελος από Future Warfare 

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας κατέρριψαν δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κατά τη διάρκεια της νύχτας και το Σάββατο, αφού οι Χούθι της Υεμένης, ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, στόχευσαν το πλοίο Propel Fortune και τα αμερικανικά αντιτορπιλικά στην περιοχή, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Yahya Sarea είπε σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο το φορτηγό πλοίο και «έναν αριθμό πολεμικών αντιτορπιλικών των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν με 37 drones». Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού κατέρριψαν τουλάχιστον 28 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Κανένα σκάφος του Ναυτικού των ΗΠΑ ή του Συνασπισμού δεν υπέστη ζημιές στην επίθεση και επίσης δεν υπήρξαν αναφορές από εμπορικά πλοία για ζημιές», ανέφερε η CENTCOM σε δήλωση.

Νωρίτερα το Σάββατο, η CENTCOM δήλωσε ότι ο στρατός ανταποκρίνεται σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μεταξύ 4 π.μ. και 6:30 π.μ. (0100-0330 GMT). Τα UAV είχαν σκοπό να παρουσιάσουν «μια άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία, το Ναυτικό των ΗΠΑ και τα πλοία του συνασπισμού στην περιοχή». Γαλλικό πολεμικό πλοίο και μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν επίσης τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προχωρούσαν προς πλοία του πολεμικού ναυτικού που ανήκαν στην αποστολή European Aspides στην περιοχή, ανέφερε μια δήλωση του Γαλλικού Στρατού.

Στην συνέχεια η Βρετανική Φρεγάτα Type-23 Richmond (EMZ Artisan 4D+Camm) εκτόξευσε 5 πυραύλους CAMM και κατέρριψε 2 UAV Houthi μέσω των CAMM. Η Γαλλία έχει πολεμικό πλοίο στην περιοχή καθώς και πολεμικά αεροσκάφη στις βάσεις της στο Τζιμπουτί και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι το πολεμικό του πλοίο HMS Richmond εντάχθηκε με διεθνείς συμμάχους στην απόκρουση επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι τη νύχτα, αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.

“Χθες το βράδυ, το HMS Richmond χρησιμοποίησε τους πυραύλους Sea Ceptor για να καταρρίψει δύο επιθετικά drones – αποκρούοντας με επιτυχία μια ακόμη παράνομη επίθεση από τους Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps στο X. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Το Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) επιβεβαίωσε επίσης ότι υπήρξε απόπειρα επίθεσης στο Propel Fortune με σημαία Σιγκαπούρης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube