Λιγότερο από 12 μήνες έχουν περάσει από τον Μάιο του 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθετε σε πλήρη εφαρμογή τον νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές με σκοπό να «βάλει τάξη» στη λειτουργία των τεχνολογικών κολοσσών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Kαι η χθεσινή απόφαση των Βρυξελλών να βάλουν πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Ε.Ε. δείχνει πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της. Το πρόστιμο επιβλήθηκε έπειτα από καταγγελία που έκανε το 2019 η σουηδική Spotify σχετικά με τον περιορισμό της Apple να εμφανίζονται άλλες επιλογές πληρωμής εκτός του App Store της και την υπερβολικά υψηλή προμήθεια του 27% που επιβάλλει.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο που δέχεται η Apple από την Κομισιόν και το τρίτο μεγαλύτερο για αντιμονοπωλιακές πρακτικές που έχει επιβληθεί από την Ε.Ε. πίσω από τα πρόστιμα στην Google και την Android.

Παρότι ο αμερικανικός κολοσσός θα εφεσιβάλει την απόφαση και η διαδικασία στα δικαστήρια μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, η πραγματικότητα είναι πως η Apple θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο και να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Είναι αναμφίβολα μια σημαντική στιγμή και ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν θα δεχθεί ανάλογες πρακτικές στις σχέσεις ανάμεσα στις εταιρείες και τους πελάτες τους.

Οι τεχνολογικοί όμιλοι είχαν διορία έξι μηνών από τον Αύγουστο του 2023 για να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή οδηγία και περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να ολοκληρώσουν αυτή την προσαρμογή.

Το θέμα των ευρωπαϊκών περιορισμών αναμένεται να βρεθεί ξανά στην ατζέντα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ μετά τον Νοέμβριο και τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο πιθανός υποψήφιος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι γνωστό πως είναι εξαιρετικά επιθετικός σε τέτοιες κινήσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική