Περισσότερα από 30 κράτη δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν την αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας για να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός κλιματικά ουδέτερου πλανήτη παρέχοντας παράλληλα στις χώρες μια πρόσθετη αίσθηση στρατηγικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρώτης Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 34 κράτη συμφώνησαν από κοινού να στραφούν προς στην πυρηνική ενέργεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια

Σύμφωνα με πληροφορίες του apnews, η ιδέα μιας Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ενέργεια θα ήταν αδιανόητη πριν από δώδεκα χρόνια, μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια το κλίμα έχει αλλάξει. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε αναγκαία τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

«Η πυρηνική ενέργεια έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο»

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε τη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ενώ πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο: η πυρηνική ενέργεια είναι εκεί. Έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Σε μια πανηγυρική υπόσχεση, 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, δεσμεύτηκαν «να εργαστούν για την πλήρη απελευθέρωση του δυναμικού της πυρηνικής ενέργειας, λαμβάνοντας μέτρα όπως η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την υποστήριξη και την ανταγωνιστική χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων, την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών και την έγκαιρη ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων».

«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε όλες τις χώρες, ιδίως τις αναδυόμενες πυρηνικές, στις ικανότητες και τις προσπάθειές τους να προσθέσουν την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό τους μείγμα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση.

Ναυτεμπορική