Weather Icon
Μαρία Ζαχαράκη , Τουρκία 11 Μαρτίου 2024

Γκιουλέρ για Κούρδους, ελληνοτουρκικά και… μαχητικά αεροσκάφη

Γκιουλέρ για Κούρδους, ελληνοτουρκικά και… μαχητικά αεροσκάφη

Με τίτλο «Αυτό το καλοκαίρι η τρομοκρατία θα πάψει να είναι πρόβλημα» δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημεριδα Milliyet συνέντευξη με πρωτοσέλιδη αναφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Μιλώντας στη Milliyet, ο Γκιουλέρ δήλωσε: «Σύμφωνα με το πλαίσιο που σχεδίασε ο πρόεδρός μας, θα ολοκληρώσουμε τον δακτύλιο που θα εξασφαλίσει τα σύνορά μας με το Ιράκ αυτό το καλοκαίρι και το ζήτημα της τρομοκρατίας θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα».

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν μπορούν να παρέμβουν»

«Όταν πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας μας, δεν ζητάμε τίποτα από κανέναν και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα μεγάλο κράτος. Δεν δεχθήκαμε και δεν θα δεχθούμε εντολές από κανέναν».

Θετική ατζέντα με την Ελλάδα

«Όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου εστιάζουμε αμοιβαία σε μια θετική ατζέντα με την Ελλάδα. Σε αυτή την περίοδο που τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Από την άποψη αυτή, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και, αντίστοιχα, η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου».

«Ως Τουρκία, κάνουμε τα βήματά μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο και επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα».

F-16 και εστίαση στο KAAN

«Επεξεργαζόμαστε την επιστολή προσφοράς που λάβαμε από τις ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα για τα F-16. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα ότι θα αγοράσουμε ολόκληρο το πακέτο. Θα κάνουμε ό,τι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία».

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται επίσης. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να επικεντρωθούμε στο KAAN».

Θέλουμε να αγοράσουμε Eurofighter

«Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν η σωστή προσέγγιση για τους συμμάχους μας να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την οπτική της κοινής ασφάλειας. Οι Βρετανοί συνομιλητές μας δηλώνουν ότι εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube