Weather Icon
Γαλλία 28 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Ολυμπιακοί Αγώνες με …ύψιστο συναγερμό

Γαλλία: Ολυμπιακοί Αγώνες με …ύψιστο συναγερμό

Σε επιφυλακή 45.000 ένστολοι

Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι δεν μπορεί παρά να αποτελούν κορυφαίο γεγονός διεθνούς εμβέλειας, σε ένα σκηνικό μοναδικής αισθητικής. Ωστόσο, τέσσερις μήνες πριν από την τελετή έναρξης, εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες σε μία χώρα που ήδη καταγράφει οδυνηρές εμπειρίες από τη δράση της τρομοκρατίας.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα και την παραδοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το αποκαλούμενο “Ισλαμικό Κράτος” απεργάζεται σχέδια για επιθέσεις στη Γαλλία, ο νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι ανεβάζει τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα στο “επίπεδο τρία” που είναι και το ανώτερο δυνατό.Τί σημαίνει αυτό για την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων;

Σε επιφυλακή 45.000 ένστολοι

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επισημαίνει ότι η Γαλλία συμβολίζει πανανθρώπινες αξίες και γι αυτό ακριβώς μπορεί να γίνει πιο εύκολα στόχος. Ωστόσο, ως αρμόδιος υπουργός επιμένει ότι η αστυνομία, η χωροφυλακή και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια της διοργάνωσης. Επί ποδός θα βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα 45.000 ένστολοι, εκ των οποίων 30.000 θα έχουν μεταφερθεί από την επαρχία.

Πόσο επίκαιρη είναι η απειλή της τρομοκρατίας φάνηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην πόλη Αράς, όπου ένας 20χρονος, που λεγόταν ότι έχει σχέσεις με ισλαμιστικούς πυρήνες, σκότωσε με μαχαίρι έναν καθηγητή γυμνασίου, ενώ επιτέθηκε και σε μαθητές του σχολείου. Σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του ο δράστης εξέφραζε μίσος για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία. Στις αρχές Δεκεμβρίου ένας άλλος  ισλαμιστής επιτέθηκε σε ανυποψίαστους περαστικούς κοντά στον Πύργο του Άιφελ, σκοτώνοντας έναν Γερμανό τουρίστα και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Προέχει η ασφάλεια των Αγώνων

Κοντά στο σημείο της επίθεσης έχει προγραμματιστεί η τελετή έναρξης των Αγώνων. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, οι διοργανωτές θέλουν να βγάλουν την τελετή έναρξης από το συμβατικό πλαίσιο του Σταδίου και να επεκτείνουν τους εορτασμούς σε όλη την πόλη. Όπως διευκρινίζει τώρα πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, την τελετή έναρξης θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά το πολύ 300.000 άνθρωποι, αριθμός μικρότερος από εκείνον που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Οι διοργανωτές τονίζουν την απόλυτη προτεραιότητα των μέτρων ασφαλείας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) από την πλευρά της επισημαίνει ότι η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων ασφαλείας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια και “σε αυτή τη βάση, η ΔΟΕ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις γαλλικές αρχές”. 

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δηλώνει ότι από το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του 2015 στο Παρίσι μέχρι και σήμερα οι γαλλικές αρχές έχουν συνεκτιμήσει την απειλή της τρομοκρατίας στους σχεδιασμούς για κάθε μεγάλη διοργάνωση. “Η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία σε διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και έχει βρεθεί απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας, καταφέρνοντας ωστόσο να φέρει εις πέρας το έργο της με οργανωτική αρτιότητα, ασφάλεια, αλλά και εορταστική διάθεση” αναφέρει η οργανωτική επιτροπή.

Αίνιγμα για τις κλοπές υπολογιστών

Επιπλέον, οι διοργανωτές ανησυχούν για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και για ενορχηστρωμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης με στόχο την ασφάλεια των Αγώνων και την προσέλευση των θεατών. Το περασμένο καλοκαίρι η Γαλλία κατηγορούσε τη Ρωσία ότι υποκινεί σκόπιμα τη φημολογία περί “επιδρομής κοριών” σε γαλλικά ξενοδοχεία, με στόχο να αποθαρρύνει επίδοξους επισκέπτες. Στο Παρίσι, πάντως, τα περισσότερα ξενοδοχεία διαβεβαιώνουν ότι έχουν αναθέσει τον καθαρισμό σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις, ώστε να αποκλειστεί κάθε απρόοπτο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Προβληματισμό προκάλεσαν και οι πληροφορίες για κλοπή φορητών υπολογιστών από δύο εργαζόμενους στη διοργάνωση. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση, αλλά η εφημερίδα Journal Du Dimanche υποστηρίζει, επικαλούμενη μαρτυρία ενός “συμβούλου ασφαλείας”, ότι πίσω από το περιστατικό μπορεί να κρύβεται μία επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών, με στόχο να προκληθεί αβεβαιότητα και να πληγεί το διεθνές κύρος της Γαλλίας.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube