Weather Icon
Γεωργία , Τουρκία 7 Φεβρουαρίου 2024

Τεράστιας εθνικής σημασίας έργο το αρδευτικό Πετάλου, πάνω στα χερσαία ελληνοτουρκικά συνορα- “Έγκλημα” η απόρριψη

Τεράστιας εθνικής σημασίας έργο το αρδευτικό Πετάλου, πάνω στα χερσαία ελληνοτουρκικά συνορα- “Έγκλημα” η απόρριψη

Έργο εθνικής σημασίας και μάλιστα τεράστιας, είναι η Υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου Πετάλου Πέπλου, προϋπολογισμού με ΦΠΑ : 9.920.000,00 €, αφού η συγκεκριμένη έκταση περίπου 7.500 στρεμμάτων, βρίσκεται σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, πάνω ακριβώς τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει τόσο το πρόβλημα της καλύτερης άρδευσης στην περιοχή των Πετάλου και  έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια γιατί θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα στηρίξει τους αγρότες της περιοχής που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Ως γνωστόν, ο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου σε άμεση και άψογη συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, επικαιροποίησε σε χρόνο ρεκόρ τις μελέτες για το συγκεκριμένο έργο και κατατέθηκαν  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  σε συννενόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βαγγέλη Πουλιλιό. Η Περιφέρεια ΑΜΘ με την σειρά της, θα τις καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο άνοιξε η δράση με τα υπόλοιπα 124 εκατομμυρίων ευρώ  για υποβολή προτάσεων στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Α.Α.) 2014-2022 ΜΕΤΡΟ 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού».

Όπως καταγγέλθηκε όμως, αλλά το παραδέχτηκε με ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης,  ο ίδιος διαφωνεί με την κατάθεση του έργου τώρα και συστήνει αυτό να γίνει στο επόμενο Μέτρο που θα “ανοίξει” το καλοκαίρι. Το πρότεινε μάλιστα και σε κάποιους θεσμικούς που έχουν αρμοδιότητα, υποστηρίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχουν πολλά χρήματα. Μάλιστα δημόσια επίσης δήλωσε ότι αν μπει ένα έργο από τον Έβρο αλλά και συνολικά από την Περιφέρεια ΑΜΘ, αυτό  θα είναι ένα έργο από το βόρειο Έβρου και συγκεκριμένα την περιοχή Ορεστιάδας, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο του Πετάλου όμως είναι πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ πάση θυσία τα 10 εκατομμύρια ευρώ και να εγκριθεί. Μαζί φυσικά με το έργο του βορείου Έβρου. Ακόμα και αν χρειαστεί να παρέμβουν για το ζήτημα αυτό τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Γιατί το επισημαίνουμε αυτό; Για όσους δεν το γνωρίζουν, η περιοχή του Πετάλου που είναι περίπου 7.500 στρέμματα,   βρίσκεται πέρα από τον ποταμό Έβρο, στο χερσαίο κομμάτι που συνορεύει με την Τουρκία. Δηλαδή τα χωράφια των αγροτών της περιοχής φτάνουν από την σημερινή απέναντι κοίτη του ποταμού Έβρου, μέχρι τα χερσία ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για το κομμάτι που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην ευθυγραμμισμένη ροή του ποταμού Έβρου και την παλιά κοίτη του.
Οι αγρότες του Πέπλου και γενικότερα της περιοχής Φερών, περνούν απέναντι από μία γέφυρα στον ποταμό Έβρο και πηγαίνουν εκεί για να καλλιεργούν τα χωράφια τους. Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα τους διευκολύνει αφάνταστα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και  αποτελεί ένα κίνητρο για αξιοποίηση στο Πέταλο και όσων εκτάσεων σήμερα  δεν καλλιεργούνται.  Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή του Πετάλου όχι μόνο καθημερινή παρουσία των Ελλήνων αγροτών στο έδαφος της χώρας μας και στα χωράφια τους, αλλά και έντονη οικονομική δραστηριότητα. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ιδιαίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα λέγαμε και σιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού από μόνη της η καθημερινή παρουσία των αγροτών στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Πετάλου, είναι πολύ σημαντική.
Έδωσαν 100 εκατ. για επέκταση του φράχτη, ετοιμάζονται
να δώσουν άλλα 100 και δεν βρίσκουν 10 εκατ. για το Πέταλο;
Όσο για τους ισχυρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια στόματος του Εβρίτη  υφυπουργού Σταύρου Κελέτση ότι τα χρήματα που υπάρχουν  για το συγκκριμένο Μέτρο, τα 124 εκατομμύρια ευρώ, δεν φτάνουν για να εγκριθεί  και η υπογειοποίηση του Πετάλου, δεν μπορούν κανένα περίπτωση να σταθούν.
Όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε 100 εκατομμύρια από το τα κρατικά ταμεία, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση  μέχρι τώρα αρνείται να χρηματοδοτήσει την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά και παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τον Μάιο θα υπογραφεί νέα σύμβαση για κατασκευή άλλων 35 km με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ κρατικά χρήματα, δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται 10 εκατομμύρια ευρώ, για ένα έργο ΚΑΙ τεράστιας εθνικής σημασίας. Γιατί έτσι αναπτύσσεται ο Έβρος και όχι με φράχτες. Με συγκεκριμένη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Πέρα φυσικά από την στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα της περιοχής, που μένουν στον τόπο τους και καλλιεργούν τα χωράφια τους στο Πέταλο παράγοντας προίόντα, δίπλα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Ουσιαστικά μέσα στο… στόμα του Τούρκου. Οπότε θα είναι “ΕΓΚΛΗΜΑ” αν τελικά απορριφθεί και δεν εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το συγκεκριμένο έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου Πετάλου. Επομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αλλά και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έχουν και αυτοί τον λόγο.
ΠΗΓΗ: evros-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube