Weather Icon

Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση από ξηράς της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση από ξηράς της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα μαζί στην επιχείρηση

«Στην επιχείρηση αυτή θα συμμετάσχουμε μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, θα πρέπει να προστεθούν, πάντως, και άλλες χώρες της Ένωσης» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή, αμυντική, επιχείρηση «Aspides» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρθηκε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Aντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Τα ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται για την συγκεκριμένη επιχείρηση βήμα βήμα. Η χώρα μου θα έχει τη ευθύνη για το επιχειρησιακό κόμματι της αποστολής, «εν πλω», αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα» ανέφερε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ιταλία θα συμμετέχει, αρχικά, με το αντιτορπιλικό Caio Duilio«Στην επιχείρηση αυτή θα συμμετάσχουμε μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Θα πρέπει να προστεθούν, πάντως, και άλλες χώρες της Ένωσης», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Σε σχέση με την προοπτική αποδυνάμωσης των επιθέσεων των Χούτι, o Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα για αποτρεπτικό αποτέλεσμα μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία που «μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της έντασης του πολέμου στο Ισραήλ, με προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματιας.

«Δεν πτοούμαστε από τις απειλές των Χούτι. Υπερασπιζόμαστε την εμπορική κίνηση, δεν επιτιθέμεθα σε κανέναν, αλλά δεν θέλουμε να μας επιτεθεί κανείς. Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη θαλάσσια κυκλοφορία: αν υπάρξουν επιθέσεις θα απαντήσουμε υπερασπιζόμενοι τα ιταλικά εμπορικά πλοία. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σαφές» πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Η πρόταση Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι τη Λάρισα για στρατηγείο της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα είχε προτείνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν, για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση. Ευχαριστώ πολύ», δήλωσε κατά την προσέλευσή του στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας.

Στην συνέχεια με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής: «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube