Αρκετές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο κ. Φίτσο, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τηρεί μια στάση που έχει χαρακτηριστεί «φιλορωσική» από ορισμένους, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού έγιναν πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ουκρανικό ζήτημα.

«Θα περιοριστώ να δηλώσω ότι αυτές οι θέσεις υποδηλώνουν ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση», είπε ο κ. Φίτσο μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Σλοβακίας.

«Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί» πρόσθεσε αναφερόμενος στη σύνοδο του Παρισιού, ενώ διευκρίνισε ότι η χώρα του, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι «βλέπει» κίνδυνο κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο από το ΝΑΤΟ για τις δηλώσεις του κ. Φίτσο.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα απάντησε: «Η Δημοκρατία της Τσεχίας σίγουρα δεν ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, ας μην ανησυχεί κανείς για αυτό».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε –σε κοινές δηλώσεις του με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό- ότι «αν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., εξ ορισμού και από την ίδια τη φύση αυτής της ιδιότητας του μέλους, οφείλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επίθεση» και πρόσθεσε: «Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, τίθεται ντε φάκτο (…) εκτός των κοινοτήτων μας και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα».

Ναυτεμπορική