Weather Icon
Ιράν , Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 17 Φεβρουαρίου 2024

Πώς ο πόλεμος των drone στην Ουκρανία μεταμορφώνει τη σύγκρουση

Πώς ο πόλεμος των drone στην Ουκρανία μεταμορφώνει τη σύγκρουση

Της Kristen D. Thompson

Από drone που χωρούν στην παλάμη του χεριού μέχρι drone που ζυγίζουν περισσότερο από 454 κιλά, η Ουκρανία έχει κατασκευάσει και έχει αποκτήσει έναν ποικίλο στόλο τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών για να περιπλέξει και να ματαιώσει τις προόδους της Ρωσίας. Το συνεχώς εξελισσόμενο εύρος αυτής της τεχνολογίας και η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της σηματοδοτούν όχι μόνο τη δυνατότητα των drone να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και την ικανότητά τους να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται μελλοντικές συγκρούσεις.

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εστία για drone;

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο τρίτο ημερολογιακό έτος του, καμία πλευρά δεν είναι κοντά στην επίτευξη αεροπορικής υπεροχής. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές περίμεναν ότι η Ρωσία, με την ανώτερη αεροπορική δύναμή της, θα έπαιρνε γρήγορα τον έλεγχο του αμφισβητούμενου εναέριου χώρου νωρίς στη σύγκρουση. Αλλά παραδόξως, οι άμυνες της Ουκρανίας, που αργότερα ενισχύθηκαν από τα δυτικά συστήματα, μπόρεσαν να απωθήσουν και να αποτρέψουν τα ρωσικά αεροσκάφη από το να πραγματοποιήσουν κοντά στα σύνορα και διασυνοριακά πλήγματα. Η αδυναμία της μίας πλευράς να διασπάσει την ενσωματωμένη αεράμυνα της άλλης τις ανάγκασε να αυξήσουν την ευελιξία των δυνάμεών τους στο πεδίο και να βασίζονται περισσότερο σε όπλα αντιστάθμισης, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλων και drone. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών drone που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξισορροπήσει τους όρους ανταγωνισμού στην αεροπορική μάχη και πιθανώς να γείρει την πλάστιγγα του πολέμου προς όφελός της.

Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται;

Η ανάπτυξη drone από την Ουκρανία έχει εξελιχθεί καθώς το πεδίο μάχης μεταβάλλεται. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων σταδίων του πολέμου – όταν η ρωσική αεροπορική άμυνα και οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου ήταν λιγότερο έντονες – η Ουκρανία βασιζόταν σε μεγαλύτερα drone όπως το τουρκικό TB2 Bayraktar για μεγάλο αποτέλεσμα. Η ικανότητα του TB2 να μεταφέρει πολλαπλά πυρομαχικά αέρος-εδάφους και να ίπταται για μεγάλες περιόδους επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να διεισδύσουν στη ρωσική αεράμυνα και να χτυπήσουν βαρείς στόχους. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος προχωρούσε και η Ρωσία έπαιρνε μεγαλύτερο έλεγχο των ουρανών, ήταν σε θέση να εντοπίσει και να καταρρίψει αυτά τα μεγαλύτερα μοντέλα πιο εύκολα. Το TB2 μπορεί να διατηρεί κάποια συνάφεια – η τεχνολογία αισθητήρων και η μεγάλη του εμβέλεια επιτρέπουν στους Ουκρανούς χειριστές να συλλέγουν πληροφορίες – αλλά η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρήση μικρότερης τεχνολογίας drone για να προσαρμοστεί στις ρωσικές προόδους.

Τα πιο άφθονα, μικρότερα drone αποδεικνύονται ότι αλλάζουν σοβαρά το παιχνίδι, καθώς έχουν δώσει στην Ουκρανία καλύτερη επίγνωση του χώρου μάχης και μεγαλύτερη ικανότητα να χτυπά στόχους. Οι Ουκρανοί έχουν αξιοποιήσει την εμπορική τεχνολογία – τα ίδια προϊόντα που είναι διαθέσιμα στους πολίτες – για να φέρουν γρήγορα φθηνά drone στο πεδίο της μάχης. Πολλά από αυτά τα drone για “χομπίστες” έχουν αποκτηθεί μέσω προσπαθειών crowdfunding ή “drons”. Με μόλις χίλια δολάρια ανά μονάδα, τα μικρά drone μπορούν να συγκεντρωθούν γρήγορα και να επαναχρησιμοποιηθούν από τους χειριστές για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα δημοφιλή drone πρώτου προσώπου (FPV) που χρησιμοποιούνται συνήθως για αγώνες ή κινηματογραφικές σκηνές είναι εξοπλισμένα με αυτοσχέδια εκρηκτικά και πετούν για να χτυπήσουν σταθερούς στόχους με σχετικά χαμηλό κόστος. Αυτά τα drone μπορούν να εκτελούν πλήγματα μιας χρήσης με υψηλή ακρίβεια, ενώ παραμένουν λιγότερο επιρρεπή στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν επαναπροσδιορίσει σημαντικές πτυχές της εγχώριας οικονομίας τους για να υποστηρίξουν τη νέα αλυσίδα εφοδιασμού drone, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους για κατασκευή drone μέσω συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Πριν από ένα χρόνο, η Ουκρανία είχε επτά εγχώριους κατασκευαστές drone και τώρα έχει τουλάχιστον ογδόντα.

Όσο αφορά τη ρωσική τεχνολογία drone, η Μόσχα αναπτύσσει εγχώρια μοντέλα, όπως τα Orion, Eleron-3, Orlan-10 και Lancet, αλλά οι δυτικές κυρώσεις σε κρίσιμες ρωσικές αλυσίδες εφοδιασμού εμπόδισαν τη Μόσχα να διαπρέψει στην παραγωγή drone. Αντίθετα, η Ρωσία έχει στραφεί στο Ιράν για σταθερή προμήθεια. Οι Ρώσοι διαθέτουν τώρα έναν εκτεταμένο στόλο ιρανικής κατασκευής drone Shahed-136 ικανών να μεταφέρουν 45,4 κιλά εκρηκτικών σε εμβέλεια 1.931 χιλιομέτρων.

Πώς τα drone διαμορφώνουν τον πόλεμο;

Αυτή η σύγκρουση έχει καταδείξει τα πλεονεκτήματα των drone στο πεδίο της μάχης, τα οποία έχουν γίνει μικρότερα, πιο θανατηφόρα, ευκολότερα στη χρήση και διαθέσιμα σχεδόν σε όλους. Συμπιέζουν τη λεγόμενη αλυσίδα θανάτου, μειώνοντας το χρόνο από τον εντοπισμό ενός στόχου έως την καταστροφή του και μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του στρατού να αναγνωρίσει το έμπροσθεν του πεδίου μάχης. Τα drone με προφίλ μεγαλύτερης αντοχής μπορούν να διεξάγουν αποτελεσματικά επί ώρες αναγνώριση, επιτρέποντας σε άλλα, πιο προηγμένα drone να εκτελούν πλήγματα ακριβείας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος. Άλλα μοντέλα επιτρέπουν σε μεμονωμένους στρατιώτες να παρακολουθούν την κίνηση του αντιπάλου χωρίς να διακινδυνεύουν ζωές ή να εγκαταλείπουν τη θέση του στρατιώτη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό διεθνή ανθρωπιστικό ρόλο, για παράδειγμα, πραγματοποιώντας εκτιμήσεις μάχης και παράπλευρων ζημιών ή αποκαλύπτοντας εγκλήματα πολέμου. Ο αμερικανικός κατασκευαστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Skydio δώρισε πρόσφατα εννέα drone που – με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης τους – θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), οι εικόνες που θα ληφθούν θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην τεκμηρίωση πολλών περιπτώσεων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ποιες είναι οι άμυνες έναντι των drone;

Τα drone είναι επιρρεπή στην αεράμυνα. Τα μεγαλύτερα drone με διακριτή διατομή ραντάρ είναι εύκολοι, αργά κινούμενοι στόχοι για αναχαιτιστές αεράμυνας και πυροβόλα αντι-drone. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν καταρρίψει χιλιάδες drone με τους αναχαιτιστές και το πυροβολικό τους. Ωστόσο, η συνεχής χρήση αυτών των συστημάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία μπορεί να είναι απαγορευτικά δαπανηρή, καθώς ένα μόνο drone θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια για την αναχαίτιση.

Μια αναδυόμενη πρόκληση της άμυνας κατά των drone είναι η ανάγκη ανάπτυξης και χρήσης ενός συστήματος που είναι φθηνότερο από τον στόχο του. Το σημαντικότερο είναι ότι τα μικρότερα drone που μπορούν να συρρέουν προς έναν στόχο είναι πιο δύσκολο να καταρριφθούν· καθώς μπορούν να κατακλύσουν τα συστήματα αεράμυνας. Ένα βασικό αντίμετρο ήταν η χρήση ηλεκτρονικού πολέμου με τη μορφή παρεμβολών και λέιζερ υψηλής ενέργειας που εμποδίζουν τα drone να φτάσουν στο στόχο τους. Οι παρεμβολείς – που χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία – στέλνουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μπορούν να προκαλέσουν πτώση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στόχου στο έδαφος, να παρεκκλίνει από την πορεία του ή να γυρίσει και να επιτεθεί στον χειριστή του. Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, και οι δύο πλευρές επενδύουν συνεχώς και προσαρμόζουν τις τακτικές ηλεκτρονικού πολέμου για να αντιμετωπίσουν τις καινοτομίες του αντιπάλου τους.

Πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος των drone;

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε ότι οι καινοτομίες στην τεχνολογία των drone μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στον τομέα της αεράμυνας ιδιαίτερα. Ενώ η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει θύλακες αεροπορικής υπεροχής και να ενισχύσει την παραγωγή drone και την άμυνα κατά των drone, η Ουκρανία συνεχίζει να αναπτύσσει όλο και λιγότερο εξελιγμένες λύσεις. Σε ένα πρόσφατα αποκαλυφθέν έργο συνεργασίας με το Ιράν, η Ρωσία ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ταταρστάν, 805 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου θα μπορούσε να παράγει περίπου έξι χιλιάδες πρωτότυπα Shahed-136 (που μετονομάστηκε σε Geran-2 από τη Μόσχα) μέσα του 2025. Αυτή η διευρυμένη παραγωγή drone θα μπορούσε να είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει την έλλειψη drone της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή και να ανατρέψει το ρεύμα της σύγκρουσης προς όφελός της. Ωστόσο, η ικανότητα της Ουκρανίας να αποκτά και να συγκεντρώνει εμπορική τεχνολογία drone, να τροποποιεί τακτικά τα drone στο πεδίο με βάση την ανάδραση σε πραγματικό χρόνο και να τροποποιεί τις τακτικές για να νικήσει τα συστήματα anti-drone έχει αποδειχθεί κρίσιμη για την πολεμική της προσπάθεια. Ακόμη και αν η Ουκρανία είναι υπεραντιστοιχισμένη από άποψη δύναμης, έχει δείξει πόσο η έξυπνη τεχνολογική προσαρμογή μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο του εικοστού πρώτου αιώνα και θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων προς όφελος της δύναμης που είναι πιο καινοτόμος.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube