Weather Icon
Video , Ινδία , Πολωνία 21 Φεβρουαρίου 2024

Πολωνός ΥΠΕΞ: Υπερδύναμη η Ινδία με τον Μόντι

Πολωνός ΥΠΕΞ: Υπερδύναμη η Ινδία με τον Μόντι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Wladyslaw T Bartoszewski* τόνισε την αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Narendra Modi και τον συνεχάρη για τα επιτεύγματα του έθνους.

Σε συνέντευξή του στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Bartoszewski είπε: «Μπορώ να δω πόση πρόοδο έχει σημειώσει η Ινδία υπό τον πρωθυπουργό Narendra Modi τις δύο τελευταίες θητείες…Θέλουμε να έχουμε στενότερη συνεργασία με την Ινδία επειδή θέλουμε η Ινδία να διαδραματίσει έναν ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.”

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Πολωνία θέλει η Ινδία να διαδραματίσει ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, καθώς η Βαρσοβία θα ήθελε να έχει στενότερη συνεργασία με το Νέο Δελχί.

«Τώρα είναι μια υπερδύναμη και πρέπει να παίξει έναν ρόλο που ταιριάζει σε μια υπερδύναμη σε παγκόσμια κλίμακα», είπε.

Μιλώντας για τη σχέση που μοιράζονται μεταξύ Ινδίας και Πολωνίας, είπε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο ως προς αυτήν, καθώς επαίνεσε την ανάπτυξη της Ινδίας ως την 5η μεγαλύτερη οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ σημαντική».

“Οι σχέσεις ήταν πάντα εξαιρετικά καλές. Δεν είχαμε ποτέ προβλήματα. Τώρα, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο, επειδή η Ινδία έχει εξελιχθεί σε μια φανταστική χώρα, είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία και είναι πολύ σημαντική. Έχουμε αναπτυχθεί ως καλά και έχουμε περισσότερα να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο…» είπε.

«Θέλουμε η Ινδία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική επειδή, ως η μεγαλύτερη δημοκρατία, θέλουμε μια χώρα όπως η Ινδία να μοιραστεί τις αξίες μας ως προς το πώς πρέπει να οργανωθεί ο κόσμος. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ινδία…Είμαστε εξετάζοντας τη δυνητική δημιουργία του Φόρουμ Ινδίας-Κεντροανατολικής Ευρώπης για συζήτηση μεταξύ λίγων χωρών…Υπάρχουν πολλά θέματα…», πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Μπαρτοσέφσκι είπε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα τελειώσει αμέσως εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρει τις δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, η οποία είναι μια κυρίαρχη χώρα όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, για να διεκδικήσει εκ νέου ένα έδαφος που ήταν αποικία της Ρωσίας…Αυτό δεν είναι αποδεκτό στον 21ο αιώνα…Θα μπορούσε να τελειώσει αμέσως εάν ο Πρόεδρος Πούτιν αποσύρει τις δυνάμεις που εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Καθώς συνέχισε μιλώντας για τη θέση της Ινδίας σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στο Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας είπε ότι υπάρχει ένας βαθμός κατανόησης στην Ινδία ότι αυτό (ο πόλεμος) δεν είναι σωστό.

Είπε, “…Καταλαβαίνω ότι η Ινδία δεν θέλει να πάρει μέρος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μίλησα με τους Ινδούς φίλους και συναδέλφους μου και αντιλαμβάνονται ότι είναι ενάντια στις αρχές της Ινδίας επειδή πιστεύει στο διεθνές δίκαιο, η Ινδία πιστεύει στο Η κυριαρχία των ανεξάρτητων κρατών δεν γίνεται κατάχρηση και η Ινδία σίγουρα δεν θέλει να δει αποικιακή επιθετικότητα, όπως είναι. Άρα, υπάρχει ένας βαθμός κατανόησης στην Ινδία ότι αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Η Ινδία και η Πολωνία μοιράζονται θερμούς και φιλικούς διμερείς δεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Ganga», η Πολωνία βοήθησε στην εκκένωση Ινδών φοιτητών από την Ουκρανία μετά το ξέσπασμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός Μόντι συνεχάρη επίσης τον Ντόναλντ Τουσκ που έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Τα μέλη του πολωνικού κοινοβουλίου υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τουσκ να γίνει πρωθυπουργός της Πολωνίας, αφού ο Ματέους Μοραβιέτσκι έχασε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν δύο θητείες ως πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 και στη συνέχεια ανέλαβε Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ για πέντε χρόνια.

Ποιός είναι ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών

Ο *Władysław Teofil Bartoszewski είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην πολιτιστική ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και μεταπτυχιακό στην ανθρωπολογία και την ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Έχοντας ολοκληρώσει το διδακτορικό του, εργάστηκε ως ανεξάρτητος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Πολωνία (JP Morgan, ING Barings, Credit Suisse), ήταν επίσης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Exatel SA (2014–2016).

Ο Władysław Teofil Bartoszewski είναι επικεφαλής της έδρας Władysław Bartoszewski στο Collegium Civitas στη Βαρσοβία από το 2015. Εκλέγεται βουλευτής στο Πολωνικό Sejm από το 2019 (κατά την ένατη και τη δέκατη θητεία του Sejm, της Κάτω Βουλής της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου δύο σωμάτων της Πολωνίας), ήταν μέλος του Πολωνικού Συνασπισμού Κοινοβουλευτική ομάδα, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Κλίματος και Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων στην ένατη θητεία Sejm, επανεξελέγη ως αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη δέκατη θητεία Sejm.

Ο Władysław Teofil Bartoszewski μιλά αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Władysław Teofil Bartoszewski είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία με το Sejm και τη Γερουσία καθώς και για τον συνεχή συντονισμό των κοινοβουλευτικών υποθέσεων. Υπογράφει τα χαρτιά θέσεων της Κυβέρνησης που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εξωτερικών για τα μη κυβερνητικά νομοσχέδια. Ο υπουργός Εξωτερικών Bartoszewski εκπροσωπεί τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την εξέταση του σχεδίου νόμου για τον προϋπολογισμό. Συντονίζει επίσης ασιατικά θέματα και είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με την εβραϊκή διασπορά.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube