Την ώρα που η Γερμανία αντιμετωπίζει κίνδυνο αποβιομηχάνισης, οι γερμανικές εταιρείες έσπασαν πέρυσι το ρεκόρ άμεσων  επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την «fDi Markets», η οποία αποτελεί τμήμα των Financial Times.

Συνολικά, οι γερμανικές εταιρείες το 2023 πραγματοποίησαν 185 επενδυτικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικής αξίας 15,7 δισ. δολαρίων (14,5 δισ. ευρώ), από 8,2 δισεκατομμύρια, το 2022.

Ο διπλασιασμός των γερμανικών άμεσων επενδύσεων στις ΗΠΑ οφείλεται στις επιδοτήσεις ,ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν ως κίνητρο  από την κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο του νόμου IRA κατά του πληθωρισμού.

Αντίθετα, η Κίνα, η οποία πριν από λίγα χρόνια ήταν στην πρώτη θέση των γερμανικών άμεσων επενδύσεων, είδε πέρυσι τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των γερμανικών εταιρειών να υποχωρούν σε λιγότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που τέθηκαν σε ισχύ τα πακέτα χρηματοδότησης με τα οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν για να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία με υποδομές και επενδύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση από γερμανικό όμιλο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε το 2023 ήταν το εργοστάσιο της θυγατρικής Scout της VW, στην πολιτεία της Ιντιάνα, συνολικής δαπάνης δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πέρυσι, η Siemens Energy ανακοίνωσε μια επένδυση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για μια νέα μονάδα παραγωγής μετασχηματιστών. Η εταιρεία βλέπει «τεράστιες επενδυτικές δυνατότητες στη νέα επέκταση της ενεργειακής υποδομής στις ΗΠΑ», αναφέρουν οι Financial Times.

Η αύξηση των γερμανικών επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο της αποβιομηχάνισης. Σύμφωνα με μια μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW), «ο βασικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής της Γερμανικής κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σχεδόν στις δύο στις τρεις εταιρείες ,όταν λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη «Rheinische Post», η μελέτη αναφέρει ως απτά παραδείγματα δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική ,το μεγάλο βάρος της γραφειοκρατίας, τους υψηλούς εταιρικούς φόρους και την έλλειψη επέκτασης της ψηφιακής υποδομής και των μεταφορών.

Το IW είχε ήδη εντοπίσει ρεκόρ εκροής άμεσων επενδύσεων από τη Γερμανία το 2022. Αντίστοιχα, οι γερμανικές εταιρείες επένδυσαν σχεδόν 143 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, ενώ οι ξένες εταιρείες επένδυσαν μόνο περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία. Η διαφορά αντιπροσωπεύει «την υψηλότερη καθαρή εκροή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα». Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2023 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Financial Times», η εκροή των επενδύσεων προς τις ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχιστεί και μετά το 2023. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, 96 από τις θυγατρικές γερμανικών εταιρειών στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους τα επόμενα χρόνια.

Ναυτεμπορική