Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το δορυφορικό σύστημα Διαδικτύου της SpaceX κοντά στην πρώτη γραμμή, στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας, υποστηρίζει η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του Κιέβου, υπονομεύοντας πιθανώς ένα σημαντικό πλεονέκτημα πεδίου μάχης για τον στρατό του Κιέβου.

Η πρόσβαση στη δορυφορική υπηρεσία, γνωστή ως Starlink, ήταν αυτή που επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις πρώτης γραμμής να επικοινωνούν μέσω ασφαλών εφαρμογών συνομιλίας στο Διαδίκτυο.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter) η Starlink είπε ότι η υπηρεσία δεν λειτούργησε στη Ρωσία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κατεχόμενα από τη Ρωσία μέρη της Ουκρανίας. «Η SpaceX δεν συνεργάζεται κατά κανέναν τρόπο με τη ρωσική κυβέρνηση ή τον στρατό της», ανέφερε η δήλωση. «Η Starlink δεν δραστηριοποιείται στη Ρωσία, που σημαίνει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργεί σε αυτή τη χώρα». Αν και τα συστήματα Starlink δεν μπορούν να αγοραστούν στη Ρωσία, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αγόρασαν τις συσκευές σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια τις έφεραν στο μέτωπο.

Ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, είπε ότι το Κίεβο είχε υποκλέψει ραδιοεπικοινωνίες από την 83η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου της Ρωσίας στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ που έδειχναν ότι χρησιμοποιούσαν τερματικά Starlink. «Αυτό αρχίζει να γίνεται συστημικά», είπε ο Yusov σχετικά με τη ρωσική χρήση του Starlink σε κατεχόμενα εδάφη.

Η σημασία της Starlink για τον πόλεμο

Η πρόσβαση στη Starlink ήταν ένα πολιτικά φορτισμένο ζήτημα από τις αρχές του πολέμου, όταν ο Μασκ αποφάσισε να κάνει την υπηρεσία διαθέσιμη στην Ουκρανία.

Η Starlink θεωρείται τόσο ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας που, πέρυσι, όταν η SpaceX είπε ότι δεν μπορούσε πλέον να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση για το Κίεβο, το Πεντάγωνο συμφώνησε να πληρώσει για να συνεχίσει να λειτουργεί η υπηρεσία. Ιδιώτες δωρητές, κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί πληρώνουν επίσης για τερματικά.

Το «όχι» του Έλον Μασκ

Η ένταση σχετικά με την πρόσβαση στο Starlink συνεχίστηκε. Το περασμένο φθινόπωρο, μια βιογραφία του Μασκ αποκάλυψε ότι η Ουκρανία, το 2022, ζήτησε πρόσβαση στο Starlink για μια αιφνιδιαστική επίθεση σε σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην κατεχόμενη Κριμαία. Ο Μασκ αρνήθηκε, προς απογοήτευση της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Η πίεση στο Κίεβο

Εάν η Ρωσία έχει πράγματι συστημική πρόσβαση στο Starlink κατά μήκος του μετώπου, θα περιόριζε ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του πεδίου μάχης της Ουκρανίας σε μια δύσκολη στιγμή για το Κίεβο.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη, αφήνοντας τη Ρωσία στον έλεγχο του περίπου 20% του εδάφους της Ουκρανίας. Η Μόσχα βρίσκεται τώρα ξανά στην επίθεση, ενώ η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και πυρομαχικών πυροβολικού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον αρχηγό ενόπλων δυνάμενων ως μέρος μιας προσπάθειας επανεκκίνησης της πολεμικής προσπάθειας της χώρας.

Ναυτεμπορική