Την τελευταία μέρα ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, την έβδομη επίσκεψή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, ο Μπλίνκεν προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στη Χαμάς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός που θα φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους και να την πάρουμε τώρα, και ο μόνος λόγος που αυτό δεν θα επιτευχθεί είναι λόγω της Χαμάς», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά την έναρξη μιας συνάντησης στο Τελ Αβιβ με τον πρόεδρο του Ισραήλ. «Υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι και όπως είπαμε: Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δικαιολογίες. Η ώρα είναι τώρα.”

Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 33 ομήρων στο αρχικό στάδιο της κατάπαυσης του πυρός και θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στο Ισραήλ.

«Μίλησα με τον υπουργό Μπένι Γκαντζγια τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων μέσω μιας άμεσης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Συζητήσαμε επίσης τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ και την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στους αμάχους στη Γάζα», αναφέρει ο Μπλίνκεν σε ανάρτησή του στο Χ.

Το μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας της κυβέρνησης Μπάιντεν για να εξασφαλίσει μια παύση σε έναν πόλεμο που, λένε αξιωματούχοι της Γάζας, έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους. Η αιματοχυσία έχει ταράξει τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις και διεισδύει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε επίσης σαφές ότι περίμενε περισσότερα από το Ισραήλ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης μετά από μια μέρα συναντήσεων με Ισραηλινούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων σχεδόν τρεις ώρες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν τον έπεισαν ότι μπορούν να αποτρέψουν την ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του στρατού στη Ράφα.

protothema.gr