Weather Icon
ΗΠΑ 6 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αν.Μπλίνκεν, μετά τη Σ. Αραβία, συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αν.Μπλίνκεν, μετά τη Σ. Αραβία, συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή

Επίσκεψη σε Αίγυπτο και Κατάρ σήμερα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει σήμερα την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών να κηρυχθεί ανακωχή στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς, που οδεύει να εισέλθει —αύριο Τετάρτη— στον πέμπτο μήνα του.

Ο κ. Μπλίνκεν άρχισε χθες Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία την πέμπτη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου και σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, δυο χώρες που διαδραματίζουν μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβητικό ρόλο, προτού πάει στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Χθες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ συνομίλησε με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχος ελπίζοντας να ευνοήσει την ανακωχή και τα πράγματα να αρχίσουν να κινούνται προς «συνολική πολιτική λύση».

Κατά τη νέα περιοδεία του στην περιοχή, ο κ. Μπλίνκεν θέλει να προωθήσει την πρόταση που καταρτίστηκε από απεσταλμένους του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου μήνα αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τη Χαμάς, ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η πρόταση προβλέπει ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων, την αποφυλάκιση 200 ως 300 παλαιστινίων κρατούμενων και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως η ηγεσία της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί πλήρη κατάπαυση του πυρός. Κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία διαμηνύει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα τερματιστούν παρά αφού «εξαλειφθεί» η τρομοκρατική ομάδα και απελευθερωθούν οι όμηροι.

«Η Χαμάς προβάλλει αξιώσεις που δεν θα αποδεχθούμε», είπε χθες Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μαίνονται οι εχθροπραξίες

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ενεπλάκη σε «μάχες εκ του συστάδην» στη Χαν Γιούνις, τη μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα του θυλάκου, όπου βρίσκονται, κατ’ αυτόν, ανώτερα στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ, που κατάγεται από τη Χαν Γιούνις, έχει τραπεί «σε φυγή», μετακινείται «από κρυψώνα σε κρυψώνα», διαβεβαίωνε χθες Δευτέρα το βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube